Θέλεις να φωτίσεις το σπίτι σου έτσι ώστε να επιτύχεις τη μέγιστη λειτουργικότητα; Μείνε σε αυτόν τον οδηγό για να βρεις προτάσεις ανάλογα με τον χώρο που σε ενδιαφέρει!
Μπάνιο

Ένας καθρέφτης με LED μπορεί να μπει στο μπάνιο σου, όπου χρειάζεσαι καθαρό φωτισμό για τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το ξύρισμα ή το πλύσιμο των δοντιών.
Γενικά, οι καθρέπτες έχουν πολλά πλεονεκτήματα, δημιουργούν την αίσθηση μεγαλύτερου χώρου και, χάρη στην αντανάκλαση του φωτός, τον κάνουν να δείχνει πιο φωτεινός.
Μάλιστα, με τους σύγχρονους καθρέπτες που έχουν ενσωματωμένο φως δεν θα χρειαστείς έξτρα φωτιστικό πάνω από τον καθρέφτη, όπως συνηθίζεται.
Για τον υπόλοιπο χώρο μπορείς να επιλέξεις ένα φωτιστικό οροφής στο κέντρο του ταβανιού, επιλέγοντας ανάμεσα σε ποικιλία από φωτιστικά μπάνιου.
Δες επίσης: Τι φωτιστικό να βάλω στο μπάνιο;
Σαλόνι


Υπάρχουν πολλά και μοντέρνα φωτιστικά σαλονιού, που θα ταιριάξουν σε κάθε χώρο, αλλά μπορείτε να πειραματιστείτε με τον φωτισμό ως μέρος της διακόσμησης.
Όλοι ξέρουμε πως ένα κεντρικό φωτιστικό σε κάθε χώρο ίσως να μην είναι αρκετό, ιδιαίτερα αν ο χώρος είναι σκοτεινός. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε ένα φωτιστικό για πίνακες πάνω από τα έργα τέχνης σας, ώστε να αναδειχθούν, δημιουργώντας παράλληλα και cozy ατμόσφαιρα.
Επίσης, μπορείς να μοιράσεις τις πηγές φωτός με επιτραπέζια ή επιδαπέδια φωτιστικά, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δωματίου.
Ένα φωτιστικό δαπέδου είναι μια κομψή προσθήκη στο σαλόνι, καθώς μπορείτε να το ανάβετε όταν βλέπετε τηλεόραση, χωρίς να σας ενοχλεί η υψηλή ένταση του φωτός του, σε αντίθεση με το κεντρικό φωτιστικό.
Δες επίσης: Τι φωτιστικό να βάλω στο σαλόνι μου;
Κουζίνα

Η κουζίνα είναι ένας χώρος όπου χρειάζεται φωτισμό σε πολλαπλά σημεία. Σίγουρα απαιτείται να βλέπεις καλά κατά τη διάρκεια της μαγειρικής και του πλυσίματος των πιάτων. Άρα, τα φωτιστικά πάγκου κουζίνας είναι μια ιδανική λύση για αυτές τις περιπτώσεις.
Παράλληλα, μπορείς να τοποθετήσεις ταινίες LED στα ντουλάπια, ώστε να διευκολύνουν την καθημερινότητά σου ή να προτιμήσεις σποτάκια στο ταβάνι που θα φωτίζουν όμως πάλι στα ντουλάπια.
Επιπλέον, ίσως χρειαστεί να αναζητήσεις φωτιστικά κουζίνας που θα τοποθετηθούν στο κέντρο του δωματίου, διαχέοντας ομοιόμορφα το φως σε όλο τον χώρο.
Αντίστοιχα, αν υπάρχει και τραπέζι φαγητού, διάλεξε ένα φωτιστικό τραπεζαρίας που θα τοποθετηθεί από πάνω, προσφέροντας λειτουργικότητα κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Δες επίσης: Τι φωτιστικό να βάλω στην κουζίνα; 5 χρήσιμα tips
Υπνοδωμάτιο


Υπάρχουν φωτιστικά κρεβατοκάμαρας σε διαφορετικά στιλ, ώστε να ταιριάξουν σε κάθε μοντέρνα, κλασική ή boho αισθητική. Είναι ο βασικός φωτισμός του δωματίου, που εξυπηρετεί κάθε στιγμή της ημέρας.
Επιλογές υπάρχουν σε κρεμαστά φωτιστικά, για τα οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη το μέγεθος και το ύψος του ταβανιού, αλλά και φωτιστικά οροφής.
Όσον αφορά το κομοδίνο, βολεύει να έχεις ένα πορτατίφ, ώστε να είναι το πρώτο φως που θα φτάσεις αν χρειαστεί να σηκωθείς κατά τη διάρκεια της νύχτας ή εκείνο που θα έχεις ανοιχτό όσο διαβάζεις ένα βιβλίο πριν κοιμηθείς.
Θα χρειαστείς και ένα φωτιστικό γραφείου, για τις ώρες που διαβάζεις ή δουλεύεις εκεί. Είναι ο στοχευμένος φωτισμός που εξυπηρετεί αποκλειστικά εκεί, αποτελώντας, όμως, αναπόσπαστο στοιχείο.
Τέλος, αν στο δωμάτιό σου έχεις μπουντουάρ για την καθημερινή περιποίηση του δέρματος και για μακιγιάζ θα χρειαστείς ένα επιτραπέζιο φωτιστικό.
Πολύ δημοφιλείς είναι και οι καθρέπτες μακιγιάζ, που διαθέτουν ενσωματωμένο φωτισμό. Οι λεγόμενοι Hollywood mirrors θα σου προσφέρουν ακρίβεια στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και μια αίσθηση πολυτελείας στο δωμάτιο.
Δες επίσης: Τι Φωτιστικό να βάλω στην κρεβατοκάμαρα;
Χωλ και διάδρομος

Το χωλ είναι ένας μεταβατικός χώρος μέσα στο σπίτι, όπου ο φωτισμός εξυπηρετεί κυρίως λειτουργικές ανάγκες. Μπορεί να μη δώσεις σημασία στην αρχή για το τι φωτιστικό θα επιλέξεις, όμως μετά θα δεις πως είναι ένα περίπλοκο σημείο που απαιτεί προσοχή.
Τα φωτιστικά διαδρόμου που συνήθως επιλέγονται είναι απλά και minimal. Αν ο διάδρομός σου είναι στενόμακρος προτίμησε ράγα, ενώ αν το χωλ σου είναι πιο τετραγωνισμένο και μικρό, σποτάκια.
Δες επίσης: Τι φωτιστικό να βάλω στο διάδρομο του σπιτιού;
Γενικά, για ένα φωτεινό σπίτι πέρα από τον φωτισμό, βοηθάει να έχεις ανοιχτόχρωμους τοίχους και μίνιμαλ διακόσμηση. Φυσικά, οι καθρέπτες είναι μια καλή λύση για διάχυση φωτός, όπως και τα μεταλλικά αντικείμενα. Τέλος, τα φωτεινά χαλιά και έπιπλα σίγουρα αποτελούν μια πιο ωφέλιμη επιλογή.
Η επιλογή φωτιστικών που θα κάνεις για το σπίτι σου είναι μια ευχάριστη διαδικασία, απλά πρέπει να έχεις μεριμνήσει στην κατασκευή του σπιτιού, ώστε να υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης στο σημείο που επιθυμείς.