Το καλάθι αγορών σας
Pws-na-kanw-oikonomia-sto-reuma-me-to-fotismo

Πως να κάνω οικονομία στο ρεύμα με το φωτισμό

Καθώς ο κόσμος στρέφεται προς την οικονομία και βιωσιμότητα, οι περισσότεροι αναζητάμε συνεχώς τρόπους για να περιορίσουμε την κατανάλωση ρεύματος.

Μία από τις σημαντικότερες πτυχές αυτού είναι η εξοικονόμηση από το φωτισμό του σπιτιού. Μια
έξυπνη προσέγγιση του φωτισμού μπορεί να μειώσει σημαντικά τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Ας δούμε λοιπόν χρήσιμες συμβουλές για αποτελεσματικό και οικονομικό φωτισμό σε όλο το σπίτι!

Χρησιμοποίησε λάμπες LED

Οι παραδοσιακοί τύποι λαμπτήρων όπως οι πυρακτώσεως ανήκουν στο παρελθόν χάρη στα απίστευτα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι λαμπτήρες LED.

Καταναλώνουν έως και 75% λιγότερη ενέργεια και διαθέτουν διάρκεια ζωής που ξεπερνά κατά πολύ τους παλιούς λαμπτήρες, μερικές φορές κατά 25 φορές περισσότερο.

Η διάρκεια ζωής και η ενεργειακή απόδοση των λαμπτήρων LED σημαίνουν λιγότερο συχνές αντικαταστάσεις και σημαντική εξοικονόμηση μακροπρόθεσμα.

10 Πλεονεκτήματα των λαμπτήρων Led

Πως να κάνω οικονομία στο ρεύμα με το φωτισμό

Ενσωμάτωσε έξυπνο φωτισμό

Ο έξυπνος φωτισμός έχει επαναπροσδιορίσει την πρακτικότητα στα σύγχρονα σπίτια.

Με την ενσωμάτωση συστημάτων οικιακού αυτοματισμού, παρέχεται απόλυτος έλεγχο στο φωτισμό.

Φαντάσου να μπορείς να προσαρμόζεις τη φωτεινότητα, την απόχρωση ή ακόμα και το μοτίβο του φωτισμού απλά από το κινητό!

Άφησες κατά λάθος ανοιχτό ένα φως;

Κανένα πρόβλημα. Ένας γρήγορος έλεγχος από το κινητό μπορεί να το διορθώσει, διασφαλίζοντας ελάχιστη σπατάλη ενέργειας.

Έτσι τα φώτα παραμένουν αναμμένα μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Επίλεξε ηλιακά φωτιστικά

Οι εξωτερικοί χώροι μπορούν να φωτιστούν χωρίς κυριολεκτικά καμία επιβάρυνση στο λογαριασμό του ρεύματος.

Τα ηλιακά φωτιστικά είναι εξοπλισμένα με ηλιακούς συλλέκτες,
απορροφούν το φως του ήλιου την ημέρα και παράγουν φως τη νύχτα.

Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει ότι μόλις εγκατασταθούν, λειτουργούν με σχεδόν μηδενικό λειτουργικό κόστος.

Ιδανικά για κήπους, μπαλκόνια και αίθρια, τα ηλιακά φωτιστικά είναι μια εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον και οικονομική επιλογή.

Χρησιμοποίησε χρονοδιακόπτες

Όλοι μας κάποια στιγμή ήμασταν “ένοχοι” που φύγαμε από κάποιο χώρο χωρίς να σβήσουμε το φως. Οι χρονοδιακόπτες είναι οι αφανείς ήρωες στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτοματοποιώντας τα φώτα να απενεργοποιούνται μετά από καθορισμένα διαστήματα ή σε προκαθορισμένους χρόνους, μπορείς να μειώσεις δραστικά τη σπατάλη ενέργειας.

Ιδιαίτερα χρήσιμο σε κοινόχρηστους χώρους όπου τα φώτα μπορεί να μείνουν αναμμένα ακούσια, οι χρονοδιακόπτες είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική λύση.

Εγκατέστησε αισθητήρες κίνησης

Πέρα από τους λόγους ασφαλείας, οι αισθητήρες κίνησης έχουν εδραιώσει τη θέση τους ως εργαλεία εξοικονόμησης ενέργειας καθώς ενεργοποιούν τα φώτα μόνο όταν ανιχνεύουν κίνηση.

Ιδανικά για χώρους όπως γκαράζ, αυλές ή χώρους που έχουν σποραδική χρήση, οι αισθητήρες κίνησης διασφαλίζουν ότι τα φώτα χρησιμοποιούνται με σύνεση.

Extra tips:

Layering

Αντί να βασίζεσαι σε μια ισχυρή πηγή φωτός, σκέψου το ενδεχόμενο να τοποθετήσεις διαφορετικούς τύπους φωτισμού, όπως φωτισμό περιβάλλοντος, εργασίας και έμφασης.

Αυτή η μέθοδος σου επιτρέπει να προσαρμόσεις τη φωτεινότητα του χώρου σου ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τη δραστηριότητα, διασφαλίζοντας ότι χρησιμοποιείς μόνο την απαραίτητη ποσότητα φωτός και ενέργειας.

Τι είναι το layering στο φωτισμό;

Συντήρηση και καθαρισμός

Με την πάροδο του χρόνου, η σκόνη και η βρομιά μπορεί να συσσωρευτούν στα φωτιστικά, μειώνοντας τη φωτεινότητα και απόδοσή τους. Με τον τακτικό καθαρισμό λαμβάνεις τη μέγιστη απόδοση φωτός, ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιείς άσκοπα επιπλέον φωτιστικά.

Φυσικό φως

Όπου είναι δυνατόν, αξιοποίησε στο έπακρο το φυσικό φως της ημέρας.

Αυτό σημαίνει άνοιγμα περσίδων και κουρτινών ή ακόμη και εξέταση αρχιτεκτονικών προσαρμογών όπως η τοποθέτηση φεγγιτών ή μεγαλύτερων παραθύρων.

Αυτό όχι μόνο μειώνει την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και αξιοποίηση της επίδρασης του φυσικού φωτός στην υγεία και τη διάθεσή μας

Πώς μας επηρεάζει ο φωτισμός; Έχει ψυχοσωματική επίδραση;

Χρησιμοποιήστε το φωτισμό στρατηγικά

Σκέψου το σκοπό κάθε χώρου και διαμόρφωσε το φωτισμό ανάλογα.

Για παράδειγμα, οι χώροι εργασίας και οι κουζίνες απαιτούν πιο φωτεινό, πιο άμεσο φωτισμό, ενώ το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο επωφελούνται από πιο απαλό, ατμοσφαιρικό φωτισμό.

Ενσωματώνοντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας, να απολαύσεις ποιοτικό φωτισμό και εν τέλει να μειώσεις το κόστος του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος!