Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Πώς μας επηρεάζει ο φωτισμός; Έχει ψυχοσωματική επίδραση;

Πώς μας επηρεάζει ο φωτισμός; Έχει ψυχοσωματική επίδραση;

Ο φωτισμός αποτελεί βασικό στοιχείο στη διαμόρφωση ενός χώρου. Είναι το στοιχείο που μπορεί να αναδείξει κάθε πτυχή του, τονίζοντας τα σημεία που επιθυμείτε.

Πέρα από την αισθητική αναβάθμιση ενός χώρου, ο φωτισμός επηρεάζει σημαντικά και τη ψυχολογία μας.

Έρευνες έχουν δείξει πως παράγοντες όπως η ισχύς, η θερμοκρασία, αλλά και το είδος του φωτισμού έχουν έντονη ψυχοσωματική επίδραση πάνω μας.

Ενέργεια & αποδοτικότητα

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως η πολύωρη έκθεση σε έντονο τεχνητό φωτισμό ή σε φωτισμό οθόνης στο γραφείο, προκαλεί κόπωση και συχνά πονοκεφάλους που οδηγούν σε μείωση της αποδοτικότητάς σας.

Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα, αρχικά μεγιστοποιήστε όσο μπορείτε το φυσικό φωτισμό έτσι ώστε να να μην χρειάζεται να βασίζεστε αποκλειστικά στον τεχνητό.

Προφανώς το φυσικό φως δεν είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, γι΄αυτό και πρέπει να βρεθεί τρόπος έτσι ώστε ο τεχνητός φωτισμός να γίνει πιο “φιλικός” για εσάς. Για να γίνει αυτό:

  • Αυξήστε τις πηγές φωτισμού του χώρου
  • Επιλέξτε την την κατάλληλη θερμοκρασία
  • Κάντε συχνά διαλείμματα από την οθόνη
  • Ελαχιστοποιήστε τις σκιές
Πώς μας επηρεάζει ο φωτισμός; Έχει ψυχοσωματική επίδραση;Πώς μας επηρεάζει ο φωτισμός; Έχει ψυχοσωματική επίδραση;

Όρεξη

Γνωρίζατε ότι το φαγητό σε φωτεινούς εσωτερικούς χώρους συνήθως θα σας κάνει να τρώτε πιο γρήγορα, ενώ ο χαμηλός φωτισμός θα σας κάνει να τρώτε με πιο αργό ρυθμό;

 Το ίδιο ισχύει και για τη θερμοκρασία φωτός, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση στο λεγόμενο “μπλε” φως αυξάνει την όρεξη.

Ένταση συναισθημάτων

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο φωτισμός επηρεάζει σημαντικά τα συναισθήματά μας.

Μελέτη που διεξήχθη από το Journal of Consumer Psychology, ανακάλυψε ότι ο φωτισμός μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα τόσο θετικών όσο και αρνητικών συναισθημάτων.

Το έντονο φως για παράδειγμα, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο άβολα, ενώ ο χαμηλός φωτισμός βοηθά στην αύξηση των επιπέδων χαλάρωσης.

Ηρεμία

Το ιδανικό παράδειγμα για να εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ χαλάρωσης και φωτισμού, είναι το υπνοδωμάτιο.

Αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο στον οποίο ηρεμούμε και χαλαρώνουμε. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο φωτισμός για να προάγει τα παραπάνω είναι:

  • Να είναι dimmable έτσι ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε την ισχύ του.
  • Να παράγει θερμό φως (2700-3000K) το οποίο είναι χαλαρωτικό, ξεκούραστο για τα μάτια, και ιδανικό δηλαδή για τις στιγμές που περνάτε στο υπνοδωμάτιο.
  • Να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένος

H επιρροή του φωτισμού στη ψυχολογία μας είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι συχνά νομίζουμε. Γι΄αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους συμβαίνει αυτό, έτσι ώστε να μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας.

Για περισσότερες συμβουλές φωτισμού και κατανάλωσης συμβουλευτείτε το blog μας.

Στο anastasiadi.gr θα βρέιτε όλα όσα χρειάζεστε σχετικά με το φωτισμό του χώρου σας!