Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Τι θερμαντικό να επιλέξω; Είδη & χαρακτηριστικά

Τι θερμαντικό να επιλέξω; Είδη & χαρακτηριστικά

Με το χειμώνα να έχει μπει για τα καλά, η ανάγκη για οικονομική θέρμανση στο σπίτι είναι πιο αυξημένη από ποτέ.

Τα φορητά θερμαντικά αποτελούν μία πολύ συχνή επιλογή, λόγω του χαμηλού κόστους και της πρακτικότητάς τους.

Πριν επιλέξετε όμως θερμαντικό, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα διαθέσιμα είδη και τα χαρακτηριστικά τους, έτσι ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή που θα ζεστάνει εσάς και τους αγαπημένους σας!

Μέγεθος χώρου

Τα περισσότερα θερμαντικά έχουν ισχύ από 1000 έως 2500w. Όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς, τόσο περισσότερη θερμότητα παράγει (και τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει).

Προσδιορίστε τα τετραγωνικά του χώρου σας, και στη συνέχεια, συμβουλευτείτε τις προδιαγραφές και οδηγίες του θερμαντικού για να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να θερμάνει αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Τύποι θερμαντικών

Στο παρακάτω άρθρο θα εξετάσουμε τα είδη και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας για 3 βασικά θερμαντικά σώματα: Τα αερόθερμα, τις σόμπες χαλαζία, και τα καλοριφέρ λαδιού.

Όλα έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι μπορούν να θερμάνουν αποτελεσματικά ένα μικρό χώρο, ωστόσο διαφέρουν σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας.

 • Αερόθερμο
  Τα ηλεκτρικά αερόθερμα διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, και κατά γενικό κανόνα είναι μία από τις φθηνότερες επιλογές θέρμανσης σε ότι αφορά τα θερμαντικά.

  Τα αερόθερμα λειτουργούν με αντιστάσεις οι οποίες θερμαίνονται όταν το ενεργοποιούμε.

  Ο αέρας που κυκλοφορεί στο χώρο περνάει μέσα από αυτές τις αντιστάσεις, θερμαίνεται και στη συνέχεια ένα ηλεκτρικό μοτέρ που κινεί έναν έλικα τον διαχέει στο χώρο.

  Είναι συνήθως μικροί, φορητοί και κατάλληλοι για τη θέρμανση μικρών χώρων.


 • Σόμπα χαλαζία
  Οι σόμπες χαλαζία είναι μια επίσης δημοφιλής επιλογή καθώς είναι αρκετά πιο οικονομικές από άλλες μεθόδους θέρμανσης.

  Διαθέτουν τους χαρακτηριστικούς πορτοκαλί λαμπτήρες οι οποίοι περιέχουν αντιστάσεις, και ένα πλέγμα ασφαλείας γύρω τους. Οι σόμπες χαλαζία χρησιμοποιούν υπέρυθρα κύματα για να θερμάνουν το χώρο.

  Αυτή η υπέρυθρη θερμότητα είναι απόλυτα ασφαλής, και “προσλαμβάνεται” από τους ανθρώπους και τα αντικείμενα στο χώρο, δημιουργώντας ένα ζεστό περιβάλλον.

  Είναι φορητές, ενώ δεν χρειάζονται κάποιου είδους εγκατάσταση για να λειτουργήσουν.

 • Καλοριφέρ λαδιού
  Η λειτουργία των καλοριφέρ λαδιού βασίζεται στην ύπαρξη αντιστάσεων στο εσωτερικό του σώματος οι οποίες θερμαίνουν το λάδι που περιέχεται μέσα σε αυτά.

  Στη συνέχεια το λάδι αυτό ζεσταίνει τις επιφάνειες του καλοριφέρ το οποίο με τη σειρά του διαχέει τη θερμότητα στο χώρο. Κατά γενικό κανόνα ένα σώμα, μπορεί να καλύψει χώρο έως και 30 τ.μ.

  Εκτός από την ισχύ τους σε Watt, τα καλοριφέρ λαδιού χωρίζονται ανάλογα και με το πόσες “φέτες” διαθέτουν. Συνήθως διατίθενται σε 7,9,11 και 13 φέτες.

  Πολλά διαθέτουν βεντιλατέρ το οποίο συμβάλλει στη γρηγορότερη εξάπλωση της θερμότητας στο δωμάτιο.