Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Τι σημαίνει η προστασία IP στα φωτιστικά;

Τι σημαίνει η προστασία IP στα φωτιστικά;

Στον κόσμο του φωτισμού, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί όροι και ακρωνύμια που συχνά χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν διάφορα χαρακτηριστικά. Ένας τέτοιος όρος είναι η “βαθμολόγηση IP”.

Οι αξιολογήσεις IP χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τον βαθμό προστασίας που έχει ένα φωτιστικό από το νερό, τη σκόνη και άλλους παράγοντες.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις αξιολογήσεις IP στον φωτισμό, και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή για τις ανάγκες σας.

Τι σημαίνει IP

Το IP “Ingress Protection”σημαίνει “Προστασία εισόδου”. Η βαθμολογία IP είναι ένας διψήφιος αριθμός που υποδεικνύει το επίπεδο προστασίας που υπάρχει έναντι στερεών και υγρών.

 Το πρώτο ψηφίο αντιπροσωπεύει το επίπεδο προστασίας από στερεά αντικείμενα όπως σκόνη και το δεύτερο ψηφίο αντιπροσωπεύει το επίπεδο προστασίας από υγρά όπως νερό.

Το πρώτο ψηφίο μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 6, με το 0 να σημαίνει απουσία προστασίας, και το 6 να δείχνει πλήρη προστασία από τη σκόνη και άλλα στερεά αντικείμενα.

 Το δεύτερο ψηφίο μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 8, με το 0 να δείχνει αντίστοιχα καμία προστασία, και το 8 να δείχνει πλήρη προστασία από το νερό.

Κατανόηση των αξιολογήσεων IP

Τώρα που γνωρίζετε τι σημαίνει IP, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι σημαίνουν μερικές από τις πιο συνήθεις αξιολογήσεις.

IP20: Παρέχει προστασία από στερεά αντικείμενα με διάμετρο μεγαλύτερη από 12,5 mm, ενώ δεν υπάρχει προστασία από το νερό.

IP44: Παρέχει προστασία από στερεά αντικείμενα με διάμετρο μεγαλύτερη από 1 mm και από πιτσίλισμα νερού.

IP65: Παρέχει προστασία από τη σκόνη και τους πίδακες νερού χαμηλής πίεσης από οποιαδήποτε κατεύθυνση.

IP67: Παρέχει προστασία από τη σκόνη και τη βύθιση σε νερό έως και 1 μέτρο για 30 λεπτά.

IP68: Παρέχει προστασία από τη σκόνη και τη συνεχή βύθιση σε νερό πέραν του ενός μέτρου.

Τι βαθμολογία IP χρειάζομαι για κάθε χώρο του σπιτιού;

Όταν επιλέγετε ένα φωτιστικό για τον χώρο σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το περιβάλλον στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί.

Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους ή σε μπάνιο, απαιτείται υψηλότερη βαθμολογία IP για να διασφαλιστεί ότι προστατεύεται επαρκώς.

Σαλόνι, Υπνοδωμάτιο, Τραπεζαρία:

Αυτοί οι χώροι του σπιτιού συνήθως δεν απαιτούν υψηλό επίπεδο προστασίας από νερό και σκόνη, επομένως η βαθμολογία IP20 είναι επαρκής.

Αυτή η βαθμολογία παρέχει προστασία από στερεά αντικείμενα με διάμετρο μεγαλύτερη από 12,5 mm και δεν έχει προστασία από το νερό.

Κουζίνα:

Η κουζίνα είναι ένας χώρος όπου χρησιμοποιείται συχνά νερό και άλλα υγρά, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα φωτιστικό με κατάλληλη βαθμολογία IP.

Συνιστάται η πιστοποίηση IP44, καθώς παρέχει προστασία από στερεά αντικείμενα με διάμετρο μεγαλύτερη από 1 mm και από πιτσίλισμα νερού, κάτι που συνηθίζεται στη κουζίνα.

Μπάνιο:

Στο μπάνιο κυριαρχεί το νερό και η υγρασία. Έτσι, είναι σημαντική η επιλογή ενός φωτιστικού με κατάλληλη βαθμολογία IP. Συνιστάται βαθμολογία IP65, καθώς παρέχει προστασία από πίδακες νερού και ατμούς.

Εξωτερικοί χώροι:

Οι εξωτερικοί χώροι του σπιτιού απαιτούν φωτιστικά με υψηλότερη βαθμολογία IP για προστασία από την έκθεση στα στοιχεία της φύσης.

 Για μερικώς καλυμμένες περιοχές όπως υπόστεγα και πυλωτές συνιστάται πιστοποίηση IP44, που θα διασφαλίσει ότι το φωτιστικό σας προστατεύεται από την ήπια βροχή, τον άνεμο και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Πισίνες, σιντριβάνια:

Εάν έχετε πισίνα ή σιντριβάνι, θα χρειαστείτε ένα φωτιστικό με υψηλή βαθμολογία IP για προστασία από τη συνεχή έκθεση στο νερό.

Συνιστάται η πιστοποίηση IP68 καθώς παρέχει πλήρη προστασία από τη σκόνη και συνεχή βύθιση σε νερό με βάθος μεγαλύτερο του ενός μέτρου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές είναι γενικές οδηγίες και πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο για να καθορίσετε την καλύτερη βαθμολογία IP για τις ανάγκες σας.

Οι αξιολογήσεις IP είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός φωτιστικού.

Κατανοώντας το επίπεδο προστασίας, μπορείτε να επιλέξετε το φωτιστικό που είναι ασφαλές και κατάλληλο για το σημείο που επιθυμείτε να φωτίσετε!