Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Τι είναι το UPS και πως λειτουργεί

Τι είναι το UPS και πώς λειτουργεί;

Στη σημερινή εποχή που η επαφή μας με ηλεκτρονικές συσκευές αυξάνεται συνεχώς, έστω και λίγα δευτερόλεπτα διακοπής ισχύος μπορεί να είναι καταστροφική. Έτσι, η ανάγκη για μια αξιόπιστη λύση εφεδρικής τροφοδοσίας δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Το UPS είναι μια συσκευή που παρέχει το καλύτερο πλαίσιο ασφαλείας για τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Τι είναι το UPS;

Το UPS (συσκευή αδιάλειπτης παροχής ενέργειας) είναι μια ηλεκτρική συσκευή που παρέχει τροφοδοσία μέσω μπαταρίας όταν σταματάει η βασική τροφοδοσία εισόδου.

Ο χρόνος λειτουργίας της μπαταρίας των περισσότερων μονάδων UPS είναι σχετικά σύντομος, συνήθως αρκεί για να δοθεί χρόνος για να τερματιστεί σωστά ο συνδεδεμένος εξοπλισμός ή να γίνει μετάβαση σε μια πιο μακροπρόθεσμη εφεδρική πηγή ενέργειας.

Τι είναι το UPS και πώς λειτουργεί;

Πώς λειτουργεί το UPS;

Ένα σύστημα UPS αποτελείται συνήθως από έναν ανορθωτή, έναν μετατροπέα και μια εφεδρική μπαταρία.

Όταν η τροφοδοσία του δικτύου λειτουργεί κανονικά, ο ανορθωτής μετατρέπει την τροφοδοσία εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές ρεύμα, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας.


Ο μετατροπέας μετατρέπει αυτήν την τροφοδοσία DC ξανά σε AC για τις συνδεδεμένες συσκευές. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η μπαταρία αναλαμβάνει και ο μετατροπέας συνεχίζει να παρέχει εναλλασσόμενο ρεύμα, διασφαλίζοντας αδιάλειπτη λειτουργία.

Τύποι UPS

Τι είναι το UPS και πώς λειτουργεί;

Υπάρχουν κυρίως τρεις τύποι συστημάτων UPS:

Standby UPS: Γνωστό και ως offline UPS, αυτός ο τύπος είναι ο πιο συνήθης. Παραμένει σε αδράνεια έως ότου συμβεί απώλεια ρεύματος, οπότε και μεταβαίνει από την παροχή ρεύματος στη δική του μπαταρία.

Line-Interactive UPS: Αυτός ο τύπος προσφέρει ρύθμιση τάσης ενισχύοντας ή μειώνοντας την ισχύ της κοινής ωφέλειας πριν την αφήσει να περάσει στις συνδεδεμένες συσκευές ή μεταβεί στη λειτουργία μπαταρίας.

UPS διπλής μετατροπής: Γνωστό και ως διαδικτυακό UPS, αυτός ο τύπος είναι ο πιο προηγμένος. Μετατρέπει την εισερχόμενη τροφοδοσία εναλλασσόμενου ρεύματος σε DC και στη συνέχεια πίσω σε AC.

Οι συνδεδεμένες συσκευές δεν συνδέονται ποτέ απευθείας στο ρεύμα, γεγονός που διασφαλίζει ότι είναι πλήρως απομονωμένες από τυχόν προβλήματα τροφοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων διακοπών ή υπερτάσεων.

Γιατί είναι απαραίτητο το UPS;

Προστασία δεδομένων

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χρήσης ενός UPS είναι η προστασία των δεδομένων. Σε γραφεία, καταστήματα αλλά και προσωπικούς υπολογιστές, οι απρογραμμάτιστες διακοπές ρεύματος μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια δεδομένων αν οι συσκευές δεν τερματιστούν σωστά. Ένα UPS παρέχει αρκετό χρόνο για να αποθηκευτούν τα δεδομένα.

Ασφάλεια Εξοπλισμού

Οι διακυμάνσεις του ρεύματος και οι υπερτάσεις μπορεί να βλάψουν τον ευαίσθητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Το UPS με τη λειτουργία του παρέχει μια σταθερή ισχύ εξόδου που μπορεί να αποτρέψει τέτοιες ζημιές.

Συνέχεια λειτουργίας

Για επιχειρήσεις που απαιτούν αδιάλειπτη λειτουργία, όπως νοσοκομεία, κέντρα δεδομένων, γραφεία, τα UPS διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει χρόνος διακοπής λειτουργίας, κάτι που διαφορετικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό οικονομικό ή ανθρώπινο κόστος.

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο UPS

Όταν επιλέγετε ένα UPS, λάβετε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες:

Χωρητικότητα ισχύος: Βεβαιωθείτε ότι το UPS μπορεί να χειριστεί το συνολικό ηλεκτρικό φορτίο των συσκευών που σκοπεύετε να συνδέσετε.

Χρόνος εκτέλεσης: Βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία θα παρέχει αρκετό χρόνο λειτουργίας για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας, είτε είναι αρκετός χρόνος για την εξοικονόμηση δεδομένων και την απενεργοποίηση είτε για τη διατήρηση των βασικών συστημάτων σε λειτουργία σε μεγαλύτερες διακοπές λειτουργίας.

Συνδεσιμότητα: Τα σύγχρονα συστήματα UPS προσφέρουν θέσεις USB και δικτύου για παρακολούθηση και έλεγχο.

Τι είναι το UPS και πώς λειτουργεί;

Το UPS είναι κάτι περισσότερο από μια απλή εφεδρική μπαταρία. Είναι μια επένδυση που διασφαλίζει ότι ο ηλεκτρονικός σας εξοπλισμός συνεχίζει τη λειτουργία του ακόμα και μετά τη διακοπή του ρεύματος ή την ακανόνιστη τάση.

Επομένως, λάβετε υπόψη τα παραπάνω και είναι σίγουρο ότι θα κάνετε την καλύτερη επιλογή για το σπίτι, το γραφείο η την επιχείρησή σας!