Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Τι είναι ο αρχιτεκτονικός φωτισμός

Τι είναι ο αρχιτεκτονικός φωτισμός; 

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός είναι ένα όμορφο μείγμα επιστήμης και αισθητικής που εστιάζει στον φωτισμό κτιριακών δομών και χώρων.

Δεν αφορά μόνο την παροχή φωτισμού, αλλά έχει να κάνει με το πώς το φως μπορεί να διαμορφώσει και να δώσει νόημα στους χώρους, να επηρεάσει τη διάθεση και να δημιουργήσει εμπειρίες!

Παρακάτω θα εξετάσουμε την έννοια και τη σημασία του αρχιτεκτονικού φωτισμού, τις διάφορες τεχνικές και το ρόλο του γραμμικού φωτισμού LED.

Τι είναι ο αρχιτεκτονικός φωτισμός;

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός περιλαμβάνει τη στρατηγική χρήση του φωτός για την ενίσχυση και τη συμπλήρωση των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών.

Λαμβάνει υπόψη την ποσότητα φωτός, το χρώμα και την ποιότητά του σε σχέση με το αρχιτεκτονικό περιβάλλον.

Με αυτόν τον τρόπο ενσωματώνει τη λειτουργικότητα με την αισθητική, διασφαλίζοντας ότι οι χώροι δεν είναι απλά επαρκώς φωτισμένοι αλλά πετυχαίνουν ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η σημασία του αρχιτεκτονικού φωτισμού

 • Ενίσχυση της αισθητικής

  Ο σωστός φωτισμός μπορεί να τονίσει τα χαρακτηριστικά του κτιρίου, να δημιουργήσει βάθος και να προσθέσει μια αίσθηση δραματικότητας στους χώρους.

 • Λειτουργικότητα

  Εξασφαλίζει ότι οι χώροι φωτίζονται επαρκώς για το σκοπό της χρήσης τους, είτε πρόκειται για παράδειγμα για ανάγνωση, εργασία ή χαλάρωση.

 • Ασφάλεια

  Ο κατάλληλος φωτισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους και διαδρόμους, βοηθώντας στην εύκολη περιήγηση στο χώρο.

   

 • Ενεργειακή απόδοση

  Με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας LED, ο αρχιτεκτονικός φωτισμός συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη βιωσιμότητα.

   

 • Επίδραση στη ψυχολογία

  Ο φωτισμός έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση της διάθεσης. Ο σωστός σχεδιασμός φωτισμού συμβάλει σε ένα πιο θετικό και παραγωγικό περιβάλλον.

Τεχνικές στον Αρχιτεκτονικό Φωτισμό:

 • Φωτισμός περιβάλλοντος

  Πρόκειται για τον γενικό φωτισμό που παρέχει ένα σημείο με επαρκές, λειτουργικό φως. Είναι το βασικό στρώμα φωτός που επιτρέπει την ορατότητα και την ασφαλή κίνηση εντός ενός χώρου.

  Για παράδειγμα: Στην κύρια αίθουσα ενός δημόσιου κτιρίου, χρησιμοποιείται φωτισμός περιβάλλοντος για να διασφαλιστεί ότι οι επισκέπτες μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια και άνεση.

  Μεγάλα κρεμαστά φωτιστικά που, σε συνδυασμό με επιτοίχια, παρέχουν ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα φωτισμού σε όλο το χώρο.

Αρχιτεκτονικός φωτισμός
 • Φωτισμός εργασίας

  Είναι εστιασμένο, στοχευμένο φως που χρησιμοποιείται για συγκεκριμένες δραστηριότητες που απαιτούν περισσότερο φως, όπως το διάβασμα, το μαγείρεμα και γενικότερα εργασία.

  Για παράδειγμα: Σε μια κουζίνα, εγκαθίστανται φώτα LED κάτω από το ντουλάπι για να παρέχουν φωτισμό εργασίας στους πάγκους.

  Αυτό διασφαλίζει ότι η περιοχή είναι καλά φωτισμένη για δραστηριότητες, χωρίς να δημιουργούνται σκιές που μπορούν να προκύψουν μόνο με τον φωτισμό περιβάλλοντος.

 • Φωτισμός έμφασης

  Αυτός ο τύπος φωτισμού χρησιμοποιείται για να τονίσει συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ή στοιχεία, όπως έργα τέχνης, γλυπτά ή τοίχους με υφή.

  Για παράδειγμα: Σε ένα μουσείο, ο φωτισμός με έμφαση είναι εξαιρετικά απαραίτητος. Τα φωτιστικά ράγας με ρυθμιζόμενες κεφαλές χρησιμοποιούνται για την εστίαση του φωτός σε πίνακες και γλυπτά.

  Αυτό όχι μόνο εφιστά την προσοχή στο έργο τέχνης, αλλά επίσης βελτιώνει και την εμφάνιση των χρωμάτων και των υφών.

Ενσωμάτωση γραμμικού φωτισμού LED στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό:

Γραμμικός φωτισμός

Μία από τις επαναστατικές εξελίξεις στον αρχιτεκτονικό φωτισμό είναι η έλευση του γραμμικού φωτισμού LED.

Η τεχνολογία LED, έχει αλλάξει τον τρόπο που οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές προσεγγίζουν τον φωτισμό. Ας δούμε μερικά παραδείγματα ενσωμάτωσης γραμμικού φωτισμού LED:

 •  Γραμμικός φωτισμός στην οροφή σαλονιού

  Σε ένα σαλόνι, μπορούν να τοποθετηθούν γραμμικά φωτιστικά LED στην οροφή για να δημιουργήσουν μια μοντέρνα και κομψή ατμόσφαιρα.

  Για παράδειγμα, βάζοντας ταινίες LED κατά μήκος της οροφής, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα απαλό, εφέ φωτισμού που προσθέτει βάθος στο χώρο.

 • Γραμμικός φωτισμός για ντουλάπια κουζίνας

  Στις κουζίνες, γραμμικά φώτα LED μπορούν να εγκατασταθούν κάτω από τα ντουλάπια για να παρέχουν φωτισμό εργασίας στους πάγκους.

  Αυτό ενισχύει τη λειτουργικότητα και προσθέτει μια κομψή και μοντέρνα αισθητική στην κουζίνα.

   

 • Γραμμικός φωτισμός εξωτερικού χώρου

  Για εξωτερικούς χώρους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γραμμικός φωτισμός LED για να φωτίσει μονοπάτια και εισόδους. Εγκαθιστώντας γραμμικά φωτιστικά κατά μήκος των πλευρών ενός μονοπατιού ή σκαλοπατιών, μπορείτε να έχετε ασφάλεια προσθέτοντας μια κομψή πινελιά στο χώρο.

 • Γραμμικός φωτισμός γραφείου

  Σε γραφεία, ένας τοίχος στην είσοδο με γραμμικά φωτιστικά LED θα δημιουργήσει μια μοναδική πρώτη εντύπωση. Ενσωματώνοντας λωρίδες LED σε γεωμετρικά μοτίβα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δυναμικό και σύγχρονο περιβάλλον.

 • Γραμμικός φωτισμός βιτρίνας

  Σε χώρους λιανικής, γραμμικά φωτιστικά LED μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φωτίσουν τα ράφια, δίνοντας επιπλέον έμφαση στα προϊόντα. Αυτό θα ενισχύσει την εμφάνισή τους και θα προσθέσει επιπλέον βάθος στη βιτρίνα.

 • Γραμμικός φωτισμός ξενοδοχείου

  Για τα ξενοδοχεία, τα γραμμικά φωτιστικά θα δημιουργήσουν μια φιλόξενη ατμόσφαιρα στους διαδρόμους μεταξύ των δωματίων. Με την ενσωμάτωσή τους κατά μήκος των τοίχων ή της οροφής, ο διάδρομος μπορεί να μετατραπεί σε ένα μοναδικό περιβάλλον.

 • Γραμμικός φωτισμός για προσόψεις κτιρίων

  Για εξωτερικούς χώρους κτιρίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν γραμμικά φώτα LED για την ανάδειξη αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών. Τοποθετώντας τα με έξυπνο τρόπο για να τονιστούν σχήματα ή υφές, μπορούν να ενισχύσουν τη νυχτερινή παρουσία του κτιρίου.

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός είναι ένας πολύπλευρος κλάδος που υπερβαίνει τον παραδοσιακό τρόπο φωτισμού.

Απαιτεί μια βαθιά κατανόηση του πώς το φως αλληλεπιδρά με τους χώρους και επηρεάζει την ανθρώπινη ψυχολογία. Με την εισαγωγή της τεχνολογίας LED, η τέχνη του αρχιτεκτονικού φωτισμού έχει εξελιχθεί με γοργούς ρυθμούς.


Ο γραμμικός φωτισμός LED, προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, όπως η σχεδιαστική ελευθερία, η εύκολη ενσωμάτωση, η ασφάλεια, η εξοικονόμηση ενέργειας και η αισθητική βελτίωση.

Είτε είστε αρχιτέκτονας, σχεδιαστής εσωτερικών χώρων ή ιδιοκτήτης σπιτιού που θέλετε να βελτιώσετε την εμφάνιση του χώρου σας, η κατανόηση των αρχών του αρχιτεκτονικού φωτισμού είναι ανεκτίμητη!