Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Θερμό ή ψυχρό φως; Τι να επιλέξω;

Θερμό ή ψυχρό φως; Τι να επιλέξω;

Tα οφέλη του φυσικού φωτός για τον οργανισμό μας είναι γνωστά σε όλους. Έχει αποδειχθεί πώς όσο πιο συχνά ερχόμαστε σε επαφή με φυσικό φως, τόσο καλύτερα κοιμόμαστε, και έχουμε λιγότερο άγχος.

Ωστόσο, στο σύγχρονο κόσμο, είτε στην εργασία μας, είτε στο σπίτι, οι άνθρωποι ερχόμαστε πιο συχνά σε επαφή με το τεχνητό φως παρά με το φυσικό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το τεχνητό φως απλά για να αποφύγουν τη συσκότιση που επέρχεται με τη δύση του ηλίου, και δεν δίνουν τη δέουσα προσοχή στον τρόπο με τον οποιο το είδος των λαμπτήρων και η θερμοκρασία φωτός που παράγουν επηρεάζουν τη ψυχολογία.

Στο παρακάτω άρθρο, θα αναφέρουμε τις βασικές “θερμοκρασίες” φωτός, θα περιγράψουμε τις διαφορές τους, και θα προτείνουμε χώρους στους οποίους ταιριάζουν περισσότερο.

Αποχρώσεις

Η κατανόηση του όρου της θερμοκρασίας Κέλβιν, θα διευκολύνει την επιλογή φωτισμού για οποιοδήποτε χώρο, ανάλογα με το ύφος και το χαρακτήρα που θέλετε να δώσετε.


Στο ένα άκρο από 2700Κ έως 3000Κ, είναι το “θερμό” φως, και περιέχει από πορτοκαλί έως κίτρινες-λευκές αποχρώσεις.


Οι θερμοκρασίες μεταξύ 3500Κ και 4500Κ
Παράγεται η θερμοκρασία φωτός που αναφέρεται συχνά ως “φως της ημέρας”.


Πάνω από 5000Κ
Περιέχουν  το “ψυχρό” ή “λευκό” φως. Οι λαμπτήρες σε αυτή τη κλίμακα εκπέμπουν λευκό φως (του παγου) που μπορεί να έχει μέχρι και μπλε απόχρωση.

Θερμό ή ψυχρό φως; Τι να επιλέξω;

Τι θερμοκρασία” να επιλέξω;

“Θερμό” φως

Το “θερμό” φως  είναι “απαλό” και χαλαρωτικό για τα μάτια. Η ζεστή λάμψη που παράγει, θυμίζει το “ηλιοβασίλεμα” ή τη λάμψη της φωτιάς.

Ο φωτισμός με θερμό φως ενδείκνυται για υπνοδωμάτια ή το σαλόνι, καθώς δημιουργεί μια άνετη και “φιλόξενη” ατμόσφαιρα, αλλά και για χωλ, διαδρόμους ή φωτισμό κήπου, καθώς δίνει μια ευχάριστη αίσθηση, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι έντονος.

Είναι αναγκαίο ωστόσο να σημειωθεί πως αν χρησιμοποιηθεί “θερμός” φωτισμός σε δωμάτιο με λευκούς τοίχους, τότε θα τους κάνει να φαίνονται λιγάκι πιο κίτρινοι.

“Ψυχρό” φως

Το πολύ δυνατό φως είναι ο καλύτερος τρόπος να περιγράψουμε το “ψυχρό” φως. Παράγει ένα πολύ οξύ και έντονο φως, βάζοντας άμεσα το ανθρώπινο μάτι σε επιφυλακή.

Ο ψυχρός φωτισμός θεωρείται τόσο δυνατός όσο ο φωτισμός σε εξωτερικό χώρο μια ηλιόλουστη υπερφωτεινή μέρα. Επειδή ακριβώς αυτός ο φωτισμός είναι τόσο δυνατός, μπορεί να φανεί κάπως σκληρός, εφόσον δεν είναι σύνηθες να βρίσκεται μέσα σε σπίτια. Τέτοιου είδους φωτισμό θα βρείτε σε αποθηκευτικούς χώρους, σε συνεργεία, όπου ο δυνατός φωτισμός είναι απαραίτητος για λόγους ασφαλείας.

Μουσεία ή καταστήματα μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν αυτόν τον φωτισμό, καθώς το ψυχρό χρώμα τονίζει καλύτερα αντικείμενα που θέλουμε να ξεχωρίζουν. Επιπλέον,  το ψυχρό φως είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αύξηση της παραγωγικότητας, και γι’ αυτό, είναι σύνηθες να υπάρχει σε πολλούς χώρους εργασίας.

Ουδέτερο φως

Το ουδέτερο φως δεν επηρεάζει το τελικό χρώμα των αντικειμένων ή των τοίχων ενός χώρου, και δεν κουράζει τα μάτια. Ενδείκνυται για χώρους όπως το μπάνιο, ειδικά όταν δεν υπάρχουν παράθυρα, καθώς είναι αυτό που μοιάζει περισσότερο με το φυσικό φως.

Οποιαδήποτε θερμοκρασία και να επιλέξετε, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη χρήση λαμπτήρων διαφορετικής θερμοκρασίας στον ίδιο χώρο έτσι ώστε να πετύχετε χρωματική ομοιομορφία.

Στο anastasiadi.gr θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από λαμπτήρες που καλύπτουν όλο το φάσμα των θερμοκρασιών φωτός ανάλογα με τις ανάγκες και το γούστο σας!