Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Τα 5 κοινά λάθη στο φωτισμό εξωτερικού χώρου

Τα 5 κοινά λάθη στο φωτισμό εξωτερικού χώρου

Ο εξωτερικός φωτισμός είναι μια ουσιαστική πτυχή κάθε σπιτιού. Όχι μόνο ενισχύει την αισθητική του, συμβάλλει και στην ασφάλεια. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά λάθη τα οποία πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν σε ό,τι αφορά το φωτισμό εξωτερικού χώρου με αποτέλεσμα ο φωτισμός να μην είναι λειτουργικός και αισθητικά όμορφος.  Σε αυτό το άρθρο θα απαριθμήσουμε τα λάθη αυτά και θα δούμε τρόπους με τους οποίους μπορείς να τα αποφύγεις.

Απουσία σχεδίου φωτισμού

Χωρίς σχέδιο φωτισμού, το πιο πιθανό είναι να βρεθείς εκτός προϋπολογισμού και να έχεις ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών σου. Είτε στη πιο απλή του μορφή, είτε από επαγγελματία, το σχέδιο φωτισμού τοπίου χρησιμεύσει ως “χάρτης” των φωτιστικών, των καλωδιώσεων και των προδιαγραφών για τα φωτιστικά. Εάν ο προϋπολογισμός σου είναι περιορισμένος, δημιούργησε ένα σχέδιο που μπορεί να ολοκληρωθεί σταδιακά επιτρέποντας παράλληλα αλλαγές και επέκταση. 

Υπερφωτισμός

Αν και είναι σημαντικό να υπάρχει επαρκής φωτισμός σε εξωτερικούς χώρους, το υπερβολικό φως μπορεί να δημιουργήσει ένα σκληρό και αφιλόξενο περιβάλλον. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φωτορύπανση, η οποία είναι επιβλαβής για την άγρια ζωή και ενοχλητική για τους γείτονες. Για να αποφύγεις τον υπερβολικό φωτισμό, είναι σημαντικό να οργανώσεις προσεκτικά το σχέδιο του φωτισμού σου. Χρησιμοποίησε συνδυασμό φωτισμού (εργασίας, περιβάλλοντος και έμφασης) για να δημιουργήσεις έναν ισορροπημένο και ελκυστικό εξωτερικό χώρο.

Υποφωτισμός
Όσο σημαντικό είναι να αποφύγεις τον υπερφωτισμό, άλλο τόσο σημαντικό είναι να κάνεις το ίδιο και για τον υποφωτισμό. Το να μην είναι ο εξωτερικός σου χώρος επαρκώς φωτισμένος οδηγεί αφενός σε ένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί να αναδείξει όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του χώρου σου, και αφετέρου σε ζητήματα ασφαλείας.

Ασφάλεια 

Ο εξωτερικός φωτισμός δεν έχει να κάνει μόνο με την αισθητική. Σχετίζεται και με την ασφάλεια. Οι σκοτεινές περιοχές γύρω από το σπίτι σου μπορούν να αποτελέσουν ιδανική κάλυψη σε πιθανούς εισβολείς. Βεβαιώσου ότι όλα τα σημεία εισόδου, συμπεριλαμβανομένων των παραθύρων είναι καλά φωτισμένα. Τα φώτα με αισθητήρα κίνησης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την ενίσχυση της ασφάλειας καθώς ενεργοποιούνται όταν ανιχνεύεται κίνηση, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες “εισβολές”. 

Μη αποδοτικοί λαμπτήρες 

Πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν το λάθος και επιλέγουν για τα φωτιστικά λαμπτήρες  πυρακτώσεως ή φθορίου, με αποτέλεσμα αφενός να μην παράγεται η μέγιστη ποιότητα, και αφετέρου ο φωτισμός να μην είναι οικονομικά αποδοτικός. Ο φωτισμός LED προσφέρει μια πιο βιώσιμη επιλογή φωτισμού από οποιαδήποτε άλλη καθώς καταναλώνει λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με τη χρήση λαμπτήρων παλαιότερης τεχνολογίας. Μία άλλη πτυχή αυτού του λάθους είναι η ανάμειξη λαμπτήρων διαφορετικού τύπου ή διαφορετικής θερμοκρασίας. Αυτό οδηγεί  σε ένα μη ομοιόμορφο και αρμονικό αποτέλεσμα φωτισμού. 

Αποφεύγοντας αυτά τα κοινά λάθη, μπορείς να δημιουργήσεις ένα όμορφο, ασφαλές και ενεργειακά αποδοτικό σχέδιο φωτισμού για τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου. Θυμήσου, ο καλύτερος φωτισμός εξωτερικού χώρου είναι αυτός που συνδυάζει αισθητική, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα!