Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Σωστός φωτισμός γραφείου, τι πρέπει να προσέξετε

Σωστός φωτισμός γραφείου, τι πρέπει να προσέξετε

Ο φωτισμός του γραφείου στο χώρο εργασίας ή μελέτης, έχει άμεση επίδραση στη διάθεση, το επίπεδο ενέργειας και την παραγωγικότητά μας.

 Συχνά, δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στα έπιπλα και τον εξοπλισμό του γραφείου, παρά στον φωτισμό, ο οποίος είναι πολύ πιο σημαντικός από όσο οι περισσότεροι πιστεύουν.

Ο πολύ χαμηλός φωτισμός θα σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, ενώ από την άλλη πλευρά, ο πολύ έντονος φωτισμός θα είναι σκληρός για τα μάτια σας, και μπορεί ακόμη να σας προκαλέσει ημικρανίες ή να διαταράξει τους φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς του σώματός σας.

Ο σωστός φωτισμός στο γραφείο, θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε εγρήγορση, δημιουργικοί, γεμάτοι ενέργεια και στη σωστή ψυχική κατάσταση για να αποδώσετε  το 100% χωρίς ταυτόχρονα να κουράζονται τα μάτια σας. 

Είναι αλήθεια όμως πως η εύρεση της ισορροπίας μεταξύ του πολύ χαμηλού και πολύ έντονου φωτισμού είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναφέρουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον φωτισμό γραφείου, και θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον σωστό τύπο για τον χώρο εργασίας και μελέτης σας.

Γενικές οδηγίες

Σε ό,τι αφορά ορισμένες γενικές κατευθυντήριες γραμμές στη διαμόρφωση ενός σωστού φωτισμού για το γραφείο θα πρέπει:

  • Η κύρια πηγή φωτισμού να προέρχεται από λαμπτήρες φθορίου και λαμπτήρες LED.

  • Η διάταξη φωτισμού πρέπει να παρέχει ομοιόμορφο φωτισμό για ολόκληρο τον χώρο του γραφείου.

  • Να προσαρμόσετε τις επιλογές φωτισμού για να ελαχιστοποιήσετε τις σκιές.

  • Να συμπληρώστε τα “κενά”  με “δευτερεύων” φωτισμό, όπως επιδαπέδια φωτιστικά, φωτιστικά γραφείου ή κρυφό φωτισμό. 

Λάμπες Led

Ο καλύτερος τρόπος για να φωτίσετε το γραφείο σας είναι με λαμπτήρες LED.

  Αν και συχνά χρησιμοποιούνται και άλλοι τύποι, τα πλεονεκτήματα της χρήσης λαμπτήρων LED είναι πάρα πολλά συγκριτικά με τις φθορίου, αλογόνου και πυρακτώσεως.

Χρώμα και θερμοκρασία

Το χρώμα και η θερμοκρασία του φωτισμού του γραφείου, παίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στην υγεία και την παραγωγικότητά σας.

Γενικά, τα θερμά κίτρινα ή θερμά πορτοκαλί φώτα, είναι καλύτερα για χαλάρωση, ενώ τα ψυχρά μπλε ή ψυχρά λευκά φώτα είναι καλύτερα για εργασία και συγκέντρωση.

Τόσο οι λαμπτήρες φθορίου όσο και οι λαμπτήρες LED, εκπέμπουν συνήθως φως στο μπλε και λευκό φάσμα, καθιστώντας τους ιδανικούς για πρωινό φωτισμό.

Οι λυχνίες LED σας επιτρέπουν επίσης να προσαρμόσετε το χρώμα και τη θερμοκρασία, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε το φως που εκπέμπουν έτσι ώστε να μιμούνται το φυσικό φως.

Φωτεινότητα

Όπως και το χρώμα/θερμοκρασία του φωτός, έτσι και η φωτεινότητα, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση και το επίπεδο ενέργειας και παραγωγικότητας στο γραφείο.

Το έντονο φως το πρωί είναι καλύτερο για να τονώσει την εγρήγορση, τη δραστηριότητα και τη δημιουργικότητα, ενώ το χαμηλό φως το απόγευμα είναι καλύτερο για χαλάρωση.

Τα σύγχρονα φώτα LED, είναι εξοπλισμένα με λειτουργία που επιτρέπει να ρυθμίζετε τη φωτεινότητα των λαμπτήρων.

Φωτιστικά γραφείου

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, αν θέλετε να “ολοκληρώσετε” το φωτισμό του χώρου εργασίας, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα φωτιστικό γραφείου.

Τα φωτιστικά γραφείου είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να παρέχουν σωστό συγκεντρωτικό φωτισμό στο γραφείο, βοηθώντας να διατηρήσετε τη συγκέντρωσή σας, τα μάτια σας ξεκούραστα, αλλά και να ομορφύνετε το χώρο!

Φυσικά, κατά την επιλογή σας, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η γενικότερη διακόσμηση, έτσι ώστε να συνάδει με αυτή του φωτιστικού, αλλά και ο διαθέσιμος χώρος ο οποίος θα κρίνει το μέγεθος που θα επιλέξετε.

Για την επιλογή λαμπτήρα για το φωτιστικό γραφείου, ισχύει, ό,τι και στους λαμπτήρες για την κύρια πηγή φωτός που αναφέραμε παραπάνω.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως ο σωστός φωτισμός στο γραφείο, παίζει καθοριστικό ρόλο στο βαθμό παραγωγικότητας, τη γενικότερη ποιότητα του χώρου, αλλά και στη προστασία από πονοκεφάλους, ημικρανίες ή πόνους στα μάτια.

Στο Anastasiadi.gr θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για τη διαμόρφωση ενός σωστού φωτισμού για το χώρο εργασίας σας. Η εξειδικευμένη ομάδα μας, θα σας καθοδηγήσει  έτσι ώστε να κάνετε τη σωστή επιλογή!