Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Σε τι ύψος μπαίνουν τα φωτιστικά;

Σε τι ύψος μπαίνουν τα φωτιστικά;

Μόλις μετακόμισες;

Σκέφτεσαι να κάνεις ανακαίνιση και θέλεις να οργανώσεις τα πάντα πριν ξεκινήσεις τις αγορές σου; Έφτασε λοιπόν η ώρα του φωτισμού και σκέφτεσαι: 

 Σε τι ύψος μπαίνουν τα φωτιστικά;” 
Το ύψος στο οποίο τοποθετούνται εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως ο τύπος του δωματίου, το ύψος της οροφής και φυσικά το προσωπικό γούστο. 

Παρακάτω έχουμε έναν οδηγό για όλο το σπίτι!

Είσοδος

Αν και στο παρελθόν στην είσοδο του σπιτιού αυτό που επικρατούσε είναι να υπάρχει απλά επαρκής φωτισμός για τις πρακτικές ανάγκες, πλέον ο φωτισμός εξυπηρετεί πολλούς παραπάνω λόγους.

Τα φωτιστικά έρχονται λοιπόν να συμπληρώσουν και να αναδείξουν κάθε χώρο. Το ύψος στο οποίο θα βάλεις το φωτιστικό στην είσοδο του σπιτιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το ύψος της οροφής, το μέγεθος της πόρτας σας και το στυλ διακόσμησης του σπιτιού σου. 

Ωστόσο, ως γενικός κανόνας, το φωτιστικό στην είσοδό τοποθετείται περίπου 2 μέτρα πάνω από το πάτωμα.

Αυτό το ύψος είναι πάνω από το κεφάλι του μέσου ατόμου παρέχοντας αρκετή απόσταση για να υπάρχει ελευθερία κινήσεων. Φυσικά, μπορείς να προσαρμόσεις το ύψος βάση των αναγκών σου.

Εάν έχεις ψηλότερη οροφή, μπορείς να τοποθετήσεις το φωτιστικό το λίγο χαμηλότερα, ενώ εάν έχεις χαμηλή οροφή, ψηλότερα αντίστοιχα.

Εάν η είσοδος του σπιτιού σου είναι στενή, μια καλή ιδέα είναι να επιλέξεις πλαφονιέρα οροφής για εξοικονόμηση χώρου.

Κουζίνα

Το αγαπημένο σημείο συνάντησης όλων των οικείων προσώπων, θα είναι πάντα η κουζίνα!

Αν έχεις νησίδα φρόντισε τα φωτιστικά σου να έχουν απόσταση τουλάχιστον 70 εκατοστά από τον πάγκο και απέφυγε να τα τοποθετήσεις πολύ κοντά στα ντουλάπια της κουζίνας.

Ως κεντρικό φωτισμό η πιο συνήθης επιλογή είναι μια πλαφονιέρα που δεν απέχει πολύ από την οροφή. Αν επιλέξεις ένα κρεμαστό, φρόντισε να μην απέχει λιγότερο από 2 μέτρα από το πάτωμα καθώς έτσι δεν θα επηρεάζεται το πόσο “ανοιχτό” φαίνεται το δωμάτιο.

Σαλόνι

Σε ό,τι αφορά τα φωτιστικά οροφής, όπως πολυελαίους ή κρεμαστά φωτιστικά, θα πρέπει να τα κρεμάσεις σε ύψος που διατηρείται οπτική ισορροπία με το υπόλοιπο δωμάτιο, να διαχέεται δηλαδή ομοιόμορφα σε όλο τον χώρο.

Ως γενικό κανόνα τοποθέτησε το φωτιστικό περίπου στα 2 μέτρα από το πάτωμα.

Εάν θέλεις να τοποθετήσεις απλίκες στο χώρο υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη. Για μια τυπική οροφή των 2,5-2,7 μέτρων, το σωστό ύψος είναι περίπου στο 1,5 μέτρο. 

Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το επιτοίχιο φωτιστικό για ανάγνωση, μπορείς να το τοποθετήσεις και ελαφρώς χαμηλότερα.

Επιδαπέδια φωτιστικά
: Το ύψος του καπέλου του φωτιστικού πρέπει να είναι πιο ψηλά από το ύψος των ματιών σου όταν κάθεσαι. Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα κατά την ανάγνωση καθώς το φως θα διαχέεται αρμονικά χωρίς αντανάκλαση.

Τραπεζαρία

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια θεωρούνταν πως πρέπει όλα τα φωτιστικά να είναι στο ίδιο ύψος, το φως της τραπεζαρίας εξυπηρετεί μια διαφορετική ανάγκη και έχει αποκλειστικά τις δικές του προδιαγραφές.

Κατά γενικό κανόνα, το τέλος του φωτιστικού πρέπει να βρίσκεται περίπου 80-90 εκατοστά πάνω από το τραπέζι. Σε αυτό το ύψος ο φωτισμός είναι επαρκής. Μια νεότερη τάση, για τους πιο τολμηρούς, θέλει το φωτιστικό λίγα εκατοστά χαμηλότερα. Αυτό δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα θεατρικότητα.

Υπνοδωμάτιο

Το ύψος στο οποίο πρέπει να τοποθετηθεί ο φωτισμός της κρεβατοκάμαρας εξαρτάται από τον συγκεκριμένο τύπο φωτιστικού και τη διάταξη του δωματίου. Ωστόσο, ως γενική οδηγία, τα φωτιστικά που τοποθετούνται στην οροφή θα πρέπει να τοποθετούνται σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρα πάνω από το πάτωμα για να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα.

Τα επίτοιχα φωτιστικά όπως οι απλίκες θα πρέπει να βρίσκονται στο ύψος των ματιών όταν κάθεσαι στο κρεβάτι. Σίγουρα, η τοποθέτηση του φωτισμού του υπνοδωματίου θα πρέπει να βασίζεται στις προσωπικές ανάγκες για άνεση και λειτουργικότητα. Το ίδιο ισχύει σαν οδηγία και για τα φωτιστικά δαπέδου στο χώρο της κρεβατοκάμαρας.

Μπάνιο

Διαχρονικά ως κύριο φωτισμό του μπάνιου θεωρούμε τα σποτ που βρίσκονται πάνω ή πλάι από τον καθρέφτη. Αυτά δεν πρέπει να ξεφεύγουν από τα 10-15 εκατοστά απόσταση δεξιά και αριστερά από τον καθρέφτη.

Έτσι το φως κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το πρόσωπο και δεν δημιουργούνται ανεπιθύμητες σκιές. Σε περίπτωση που το μπάνιο έχει ψηλή οροφή, θα μπορούσες να δημιουργήσεις μια ενδιαφέρουσα προσθήκη με ένα κρεμαστό φωτιστικό που θα ξεκινάει περίπου από τα 2 μέτρα.

Τα παραπάνω αποτελούν γενικούς κανόνες που μπορούν να σε βοηθήσουν στο να σχηματίσεις μια ευρεία άποψη για τη διαμόρφωση του φωτισμού και συγκεκριμένα το επιθυμητό ύψος των φωτιστικών.

Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση οποιουδήποτε φωτιστικού θα πρέπει να βασίζεται στις δικές σου προτιμήσεις με όλες τις παραμέτρους όπως ο τύπος του χώρου, η αισθητική και η διακόσμηση που θέλεις, το ύψος της οροφής και η διάχυση του φυσικού φωτός.

Στο anastasiadi.gr θα βρεις ότι φωτιστικό χρειάζεσαι για οποιοδήποτε χώρο.