Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Σε τι απόσταση μπαίνουν τα σποτάκια;

Σε τι απόσταση μπαίνουν τα σποτάκια;

Είτε πρόκειται για φωτισμό επιχείρησης είτε σπιτιού, τα φωτιστικά σποτ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναδείξετε το χώρο σας και να δημιουργήσετε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα φωτισμού.

Τα λεγόμενα “σποτάκια” μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για να φωτίσουν το χώρο από την οροφή, είτε για να τονίσουν σημεία περιμετρικά όπως πίνακες και αντικείμενα, ή για να δημιουργήσουν σημεία εστίασης και να φωτίσουν τα σκοτεινά σημεία.

Ωστόσο, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα κατά την εγκατάστασή τους είναι η απόσταση που έχουν μεταξύ τους. 

Η λανθασμένη τοποθέτηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έναν κακώς φωτισμένο χώρο ή ανομοιόμορφο φωτισμό.

Παρακάτω θα σας δώσουμε συμβουλές για το πώς να τοποθετήσετε τα σποτ στην κατάλληλη απόσταση έτσι ώστε να πετύχετε ένα ιδανικό αποτέλεσμα!

Προσδιορίστε τον σκοπό του χώρου

Πριν εγκαταστήσετε τα σποτ, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε το χώρο για τον οποίο προορίζεται. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για την κουζίνα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι ομοιόμορφα τοποθετημένα για να παρέχουν επαρκή φωτισμό εργασίας.

Αν πάλι ενδιαφέρεστε για το φωτισμό του σαλονιού θα πρέπει να δημιουργήσετε μια ζεστή ατμόσφαιρα τοποθετώντας τα σποτ πιο αραιά μεταξύ τους για να δημιουργήσετε ένα απαλό φως.

Μετρήστε το ύψος της οροφής

Το ύψος της οροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόσταση μεταξύ των φωτιστικών σποτ. Η ιδανική απόσταση μεταξύ των προβολέων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο σκοπός του φωτισμού, το μέγεθος του δωματίου και το ύψος της οροφής. 

Ωστόσο, ένας γενικός κανόνας είναι τα σποτ να τοποθετούνται περίπου στη μισή απόσταση από αυτή του δαπέδου σε σχέση με την οροφή.

Για παράδειγμα, εάν η οροφή σας έχει ύψος 2,6 μέτρα, τα σποτ θα πρέπει να απέχουν περίπου 130 εκατοστά μεταξύ τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω αναλογία είναι ενδεικτική, καθώς οι ανάγκες κάθε χώρου είναι διαφορετικές, όπως και οι ιδιαιτερότητές του.

Αποφασίστε τον τύπο των σποτ

Κατά την έρευνα αγοράς για φωτιστικά σποτ, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα είδη. 

Επίτοιχα, ράγας, κρυφού φωτισμού, σε διάφορα σχέδια και σχήματα. Επομένως όπως είναι φυσικό τα παραπάνω επηρεάζουν και την απόσταση που πρέπει να έχουν μεταξύ τους κατά την εγκατάσταση.

 Για παράδειγμα τα ρυθμιζόμενα σποτ ράγας επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στην απόσταση, καθώς μπορούν να μετακινηθούν και να ρυθμιστούν ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Τα μικρά επίτοιχα σποτ θα πρέπει να βρίσκονται πιο κοντά μεταξύ τους έτσι ώστε για να δημιουργούν ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα φωτισμού.

Σκεφτείτε τον τύπο των λαμπτήρων

Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την απόσταση των σποτ είναι ο τύπος των λαμπτήρων που επιλέγετε. 

Αν επιλέξετε λαμπτήρες με ανοιχτή γωνία δέσμης, τοποθετήστε τα σποτ σε μεγαλύτερη απόσταση. Σε περίπτωση που επιλέξετε λαμπτήρες με στενή γωνία δέσμης, καλό είναι να τα τοποθετήσετε πιο κοντά μεταξύ τους έτσι ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες επιφάνειες χωρίς να φωτίζονται.

Ζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία

Για οποιαδήποτε ηλεκτρολογική εργασία όπως είναι η εγκατάσταση των φωτιστικών σποτ είναι πάντα καλύτερο να απευθύνεστε σε επαγγελματίες. 

Ένας ηλεκτρολόγος θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη βέλτιστη απόσταση μεταξύ των σποτ, και θα αναλάβει την εγκατάστασή τους με τον κατάλληλο τρόπο.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, η σωστή απόσταση είναι το κλειδί για την σωστή τοποθέτηση των σποτ. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα έχετε ένα ομοιόμορφο, ατμοσφαιρικό και μοναδικό αποτέλεσμα φωτισμού! Στο anastasiadi.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε φωτιστικά σποτ που καλύπτουν κάθε χώρο και ανάγκη!