Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Πότε πρέπει να αλλάξετε διακόπτες στο σπίτι;

Πότε πρέπει να αλλάξετε διακόπτες στο σπίτι;

Κάθε διακόπτης τοίχου ενός σπιτιού είναι ουσιαστικά μια μηχανική συσκευή με κινούμενα μέρη που χρησιμοποιούνται χιλιάδες φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να φτάσουν τελικά σε σημείο φθοράς και εν τέλει να χαλάσουν. Το πρόβλημα εντοπίζεται όταν ο διακόπτης αρχίζει να συμπεριφέρεται με “ασυνήθιστο” τρόπο.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τα βασικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι ίσως ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τους διακόπτες του σπιτιού σας.

*Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως τα παρακάτω σημάδια μπορεί να οφείλονται και σε κάποιο άλλο ηλεκτρολογικό πρόβλημα εκτός της βλάβης στο διακόπτη.

Σε κάθε περίπτωση σας συμβουλεύουμε να απευθύνεστε πάντα σε επαγγελματίες ηλεκτρολόγους για οποιαδήποτε εργασία ηλεκτρολογικού ενδιαφέροντος.

Ο διακόπτης μου καθυστερεί να ανάψει

Είναι πιθανό να έχετε αντιμετωπίσει το εξής: Πιέσατε το διακόπτη, και χρειάζεται λίγη ώρα μέχρι να ανάψει το φως, ή το φωτιστικό αναβοσβήνει στιγμιαία αφού ενεργοποιήσετε.

Αυτό συχνά υποδηλώνει ότι τα μέρη στο εσωτερικό του διακόπτη έχουν φθαρεί και ότι οι επαφές του αποτυγχάνουν να κάνουν τις συνδέσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διαδρομής που επιτρέπει στο φως να ανάψει.

Σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, πρέπει σίγουρα να καλέσετε ηλεκτρολόγο έτσι ώστε να ελέγξει αν υπάρχει βλάβη.

Ο διακόπτης μου βγάζει σπινθήρες

Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι σοβαρού προβλήματος στον διακόπτη σας.

Η παρουσία σπινθήρων υποδεικνύει επικίνδυνη ηλεκτρική δυσλειτουργία και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο πυρκαγιάς ή σοβαρού τραυματισμού σας.

Εάν παρατηρήσετε σπινθήρες που προέρχονται από τον διακόπτη, κατεβάστε αμέσως την τροφοδοσία από τον πίνακα, και μην επιχειρήσετε να τον χρησιμοποιήσετε.

Καλέστε έναν ηλεκτρολόγο για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αντικαταστήσει με ασφάλεια τον διακόπτη.

Ο διακόπτης μου κάνει θόρυβο

Ένα σύνηθες σημάδι ένδειξης δυσλειτουργίας των διακοπτών, είναι η παρουσία χαρακτηριστικών ήχων κατά το πάτημα.

Οι ήχοι αυτοί λειτουργούν ως “προειδοποιητικά” σημάδια ελαττωματικού διακόπτη. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να σιγουρευτείτε ότι οι ήχοι αυτοί δεν προέρχονται από τον λαμπτήρα.

Εφόσον σιγουρευτείτε για αυτό, τότε θα είστε σίγουροι πως θα πρέπει να αντικαταστήσετε τους υπάρχοντες διακόπτες.

Ο διακόπτης μου είναι ζεστός

Οι απλοί διακόπτες τοίχου δεν θα πρέπει να είναι θερμοί κατά την αφή.

Εάν τους αισθάνεστε ασυνήθιστα θερμούς κατά την αφή, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η ηλεκτρική ροή δεν είναι σωστή, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι ο διακόπτης πρέπει να αντικατασταθεί.

Ο διακόπτης μου έχει μαυρίσει

Όπως μπορεί να υποψιάζεστε, σε περίπτωση που ο διακόπτης σας εμφανίσει μαύρο χρώμα, ειδικά σε συνδυασμό με χαρακτηριστική μυρωδιά “καμένου”, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι αρχικά να μην το χρησιμοποιείτε, μέχρι να τον ελέγξει ένας εξειδικευμένος ηλεκτρολόγος.

Ο διακόπτης μου είναι “χαλαρός”

Ένα συνηθισμένο δείγμα ελαττωματικού ή φθαρμένου διακόπτη, είναι το να μην εφαρμόζει στον τοίχο όσο σφιχτά θα έπρεπε. Αυτό οφείλεται στις περισσότερες των περιπτώσεων σε βλάβη στα “αυτάκια” του κυτίου.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προβείτε στην αντικατάσταση τους.

Αντικατάσταση διακόπτη

Επειδή η διαδικασία αντικατάστασης διακόπτη θεωρείται μία σχετικά απλή διαδικασία που δεν απαιτεί πολλά εργαλεία, πολλοί επιχειρούν μόνοι τους. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν τον προτείνουμε.

Όπως συμβαίνει με κάθε ηλεκτρολογική εργασία, χρειάζεστε έναν εκπαιδευμένο και εξουσιοδοτημένο επαγγελματία για να αξιολογήσει την κατάσταση με ασφάλεια.

Η προσπάθειά σας να αντικαταστήσετε τον διακόπτη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη ή ακόμα χειρότερα σε σωματικό κίνδυνο. Ένας αξιόπιστος ηλεκτρολόγος είναι η καλύτερη επιλογή για την ασφάλειά σας καθώς και για την ασφάλεια του σπιτιού σας.

Επιπλέον, ένας ηλεκτρολόγος μπορεί να εντοπίσει και να επιλύσει οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρικό πρόβλημα που μπορεί να έχετε στο σπίτι σας.

Στο anastasiadi.gr θα βρείτε όλες τις κορυφαίες μάρκες διακοπτών όπως διακόπτες Schneider και διακόπτες Legrand.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα προϊόντα μας!