Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Πόσο ρεύμα καίει μια λάμπα;

Πόσο ρεύμα καίει μια λάμπα;

Οπουδήποτε και αν κοιτάξουμε, στον εσωτερικό ή στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας υπάρχουν λάμπες (λαμπτήρες). Είτε για πρακτικούς, είτε για αισθητικούς λόγους, οι λάμπες κυριαρχούν ως πηγή φωτός στον σύγχρονο κόσμο.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, με το κόστος της ενέργειας γενικότερα αλλά και του ρεύματος ειδικότερα να έχει εκτοξευθεί, ολοένα και περισσότεροι αναζητούν τρόπους έτσι ώστε να καταναλώσουν όσο το δυνατόν λιγότερο ρεύμα γίνεται.

Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου το 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός σπιτιού, αντιστοιχεί στον φωτισμό. Αυτό είναι σαν να λέμε: από κάθε 100 ευρώ ενέργειας, τα 20 ξοδεύονται από τους λαμπτήρες σας!

Είδη λαμπτήρων

Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να μειωθεί το κόστος του φωτισμού είναι η αλλαγή και αντικατάσταση των λαμπτήρων. 

Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, ας εξετάσουμε τα είδη των λαμπτήρων που κυκλοφορούν στην αγορά, και τις διαφορές τους σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλλά και και την παραγόμενη δύναμη φωτός.

Λάμπες πυρακτώσεως

Η λειτουργία των παραδοσιακών λαμπτήρων πυρακτώσεως βασίζεται σε ένα λεπτό μεταλλικό νήμα, το οποίο πυρακτώνεται λόγω της ροής ηλεκτρικού ρεύματος, και έτσι δημιουργείται φως.

Πλέον βρίσκονται σε καθεστώς απόσυρσης από την ευρωπαϊκή αγορά καθώς είναι πολύ ενεργοβόροι και έχουν μικρή διάρκεια ζωής.
Είναι χαρακτηριστικό πως εάν έχουμε για παράδειγμα 5 λάμπες πυρακτώσεως των 40 watt στο σπίτι, οι οποίες λειτουργούν 4 ώρες την ημέρα, χρειαζόμαστε 32,12€ τον χρόνο. (υπολογισμός βάση τιμής κιλοβατώρας 0,11€. η τιμή κιλοβατώρας πιθανό να διαφέρει σήμερα).

Σε ότι αφορά την δύναμη φωτός που παράγεται, μια κοινή λάμπα πυρακτώσεως αποδίδει 15 lumen ανά watt.

Λάμπες αλογόνου

Ο τρόπος λειτουργίας των λαμπτήρων αλογόνου είναι παρόμοιος με αυτόν των λαμπτήρων πυρακτώσεως, καθώς το φως που παράγεται προκύπτει από τη συγκέντρωση  υψηλής θερμοκρασίας.

Θεωρούνται εξέλιξη των λαμπτήρων πυρακτώσεως αλλά και αυτοί τείνουν προς απόσυρση. 

Σύμφωνα με τον υπολογισμό του ετήσιου κόστους με 5 λάμπες αλογόνου των 28 watt, όπως έγινε και παραπάνω με τις πυρακτώσεως, αυτό που προκύπτει είναι ότι χρειαζόμαστε  22,48€ ετησίως. Η παραγόμενη δύναμη φωτός είναι και σε αυτή τη περίπτωση περίπου 15 lumen ανά watt.

Λάμπες φθορίου

Οι λάμπες φθορίου συναντώνται κυρίως σε μορφή κυλινδρικών σωλήνων ή λαμπτήρων ελικοειδούς μορφής που περιέχουν υδράργυρο.

Η παραγωγή του φωτός προκύπτει από τη σύγκρουση ηλεκτρονίων με τα άτομα υδραργύρου που βρίσκονται στο εσωτερικό των λαμπτήρων.

Το ετήσιο κόστος που προκύπτει με 5 λάμπες φθορίου των 12 watt, είναι 9,63€ . Η δύναμη φωτός που παράγεται είναι 50 lumen ανά watt.

Η οικονομικότερη επιλογή

Οι λάμπες LED θεωρούνται οι πλέον οικονομικότερες στην αγορά.
Το φως που εκπέμπουν προκύπτει από τη σύγκρουση θετικά και αρνητικά φορτισμένων σωματιδίων.

Αν αντικαταστήσουμε τις 5 λάμπες που θέσαμε στο παράδειγμα των παραπάνω υπολογισμών, με αντίστοιχες LED, τότε το ετήσιο κόστος είναι μόλις 5,6€. Δηλαδή, συγκριτικά με τη χρήση λαμπτήρων πυρακτώσεως, γλιτώνετε 26,52€!

Εκτός της κατανάλωσης οι λάμπες LED υπερέχουν σημαντικά έναντι των άλλων και στη δύναμη του παραγόμενου φωτός, καθώς παράγουν 90 lumen ανά watt.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα των λαμπτήρων led, το οποίο μακροπρόθεσμα συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων, είναι η τεράστια διάρκεια ζωής τους η οποία ανέρχεται σε 35.000 έως 50.000 ώρες λειτουργίας!

Εύκολα μπορεί να γίνει λοιπόν αντιληπτό, πως η αντικατάσταση  των παραδοσιακών λαμπτήρων με αντίστοιχες led στην οικία μας μπορεί να μας αποφέρει οικονομικό αλλά και ποιοτικό όφελος, καθώς  εξοικονομούμε πολλά χρήματα από τους λογαριασμούς του ρεύματος και παράλληλα απολαμβάνουμε ανώτερη ποιότητα φωτός. 

Στο anastasiadi.gr, θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα από οικονομικούς λαμπτήρες LED
Εσείς ακόμα να αλλάξετε τις λάμπες του σπιτιού σας;