Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Πόσα lumen χρειάζομαι ανά τετραγωνικό μέτρο;

Πόσα lumen χρειάζομαι ανά τετραγωνικό μέτρο;

Για το σχεδιασμό του φωτισμού οποιουδήποτε χώρου, είναι απαραίτητος ο προσδιορισμός του κατάλληλου αριθμού lumen ανά τετραγωνικό μέτρο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό, ομοιόμορφο και αρμονικό αποτέλεσμα.

Τι είναι όμως τα Lumen και πώς υπολογίζονται;

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε έτσι ώστε να σχεδιάσετε σωστά το φωτισμό του χώρου σας.

Τι είναι τα Lumens;

Τα lumens είναι η μονάδα μέτρησης της ποσότητας φωτός που εκπέμπεται από μια πηγή. Με άλλα λόγια, ο αριθμός των lumens δείχνει πόσο “φωτεινό” είναι ένα φως.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των lumen, τόσο πιο φωτεινό είναι το φως. Τα lumen χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της φωτεινότητας όλων των τύπων πηγών φωτός, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των λαμπτήρων.

Πόσα Lumens ανά τετραγωνικό μέτρο χρειάζομαι;

Ο αριθμός των lumens ανά τετραγωνικό μέτρο που απαιτείται για έναν χώρο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το είδος του χώρου, ή χρήση του, και η προσωπική προτίμηση διακόσμησης.

Για παράδειγμα, ένα υπνοδωμάτιο απαιτεί λιγότερο φως από έναν χώρο εργασίας. Σε ένα υπνοδωμάτιο, χρειάζεται να δημιουργήσετε μια ζεστή και χαλαρωτική ατμόσφαιρα, ενώ σε ένα γραφείο, χρειάζεστε έντονο φωτισμό που θα σας βοηθήσει να μείνετε συγκεντρωμένοι.

Το είδος του φωτισμού είναι ένας επίσης σημαντικός παράγοντας. Για παράδειγμα, ο εξωτερικός φωτισμός μπορεί να απαιτεί συνήθως περισσότερα lumens σε σχέση με τον φωτισμό εσωτερικών χώρων καθώς χρειάζεται να φωτίζεται μεγαλύτερη περιοχή.

Ας δούμε τώρα πώς προσδιορίζεται ο αριθμός των lumens που χρειάζονται ανά τετραγωνικό:

Ο γενικός κανόνας ορίζει πως χρειάζονται 70-100 Lumens ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο παραπάνω κανόνας αν και αρκετά γενικός, ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ωστόσο για να υπολογίσουμε με ακρίβεια τα Lumens που χρειάζονται σε ένα χώρο θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι σημαίνει Lux, και ποια η σχέση του με τα Lumens. 

Το Lux και το Lumen χρησιμοποιούνται μεν και τα δύο για τη μέτρηση του φωτός, αλλά μετράνε διαφορετικά πράγματα.

Τα Lumens μετρούν τη συνολική ποσότητα φωτός που εκπέμπεται από μια πηγή φωτός, ενώ το Lux μετρά την ποσότητα φωτός που πέφτει σε μια επιφάνεια. 

Για παράδειγμα, εάν έχετε μια πηγή φωτός που εκπέμπει 1000 lumens, η ποσότητα φωτός που πέφτει σε μια επιφάνεια διαφέρει ανάλογα με την απόσταση μεταξύ της πηγής και της επιφάνειας.

Το Lux υπολογίζεται διαιρώντας τον συνολικό αριθμό των Lumen με την περιοχή σε τετραγωνικά μέτρα στην οποία πέφτει το φως.

Για παράδειγμα, εάν έχετε μια πηγή φωτός που εκπέμπει 1000 lumens φωτός και πέφτει σε μια περιοχή 1 τετραγωνικού μέτρου, το Lux θα είναι 1000. Εάν η ίδια πηγή φωτός πέσει σε μια περιοχή 2 τετραγωνικών μέτρων, η φωτεινότητα ή το Lux θα είναι 500.

O υπολογισμός των Lumens γίνεται ως εξής
Lumens = Εμβαδόν (σε τετραγωνικά μέτρα) x Επιθυμητή φωτεινότητα (σε lux)

Ενδεικτικά για διαφορετικά είδη χώρων:

Χώρος & Προτεινόμενη φωτεινότητα Lux

Κατοικίες 100-150
Χώροι εργασίας 300-500
Καταστήματα 750-1000

Για παράδειγμα, εάν έχετε χώρο εργασίας 20 τετραγωνικών μέτρων και θέλετε 400 lux, θα χρειαστείτε συνολικά 8.000 lumens: 20 τετραγωνικά μέτρα x 400 lux = 8.000 lumens

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αποτελούν γενικές οδηγίες. Οι ανάγκες κάθε χώρου μπορεί να διαφέρουν.

Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία σχεδιαστή φωτισμού ή ηλεκτρολόγο που θα προσδιορίσει τον κατάλληλο αριθμό lumen για τις ανάγκες σας.

Η ομάδα του anastasiadi.gr αποτελείται από έμπειρους επαγγελματίες στο χώρο του φωτισμού που θα σας καθοδηγήσουν με τον κατάλληλο τρόπο στο σχεδιασμό του χώρου σας!