Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Πώς να προετοιμάσετε την ψησταριά για τέλειο μπάρμπεκιου!

Πώς να προετοιμάσω την ψησταριά για μπάρμπεκιου;

Είναι γνωστό πως το να ξέρεις να ψήνεις στα κάρβουνα θεωρείται “τέχνη”.

Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι πως η διαδικασία ενός σωστού ψησίματος ξεκινάει πριν καν ανάψει η φωτιά.

Στο παρακάτω άρθρο θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για τη σωστή προετοιμασία της ψησταριάς, έτσι ώστε να γίνετε “μάστερ” στο μπάρμπεκιου!

Δεν θα επικεντρωθούμε σε συνταγές και μαγειρικά tips, άλλωστε το γούστο στη γεύση είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό.

 Κυρίως θα δώσουμε έμφαση στο πώς προετοιμάζουμε την ψησταριά, πώς διαχειριζόμαστε τα κάρβουνα και τη φωτιά, αλλά και στο τι πρέπει να προσέξετε έτσι ώστε να πάνε όλα “ρολόι” και εσείς να γίνετε ο απόλυτος ψήστης!

Ασφάλεια

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία σχετικά με το ψήσιμο, είναι απαραίτητο να έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων όπως πυρκαγιά, ανεπιθύμητος καπνός ή εγκαύματα.

Επομένως, αρχικά θα πρέπει να έχετε ανά πάσα στιγμή άμεση πρόσβαση σε πυροσβεστήρα.

Πριν το ψήσιμο θα πρέπει να έχετε καθαρίσει πολύ καλά τη σχάρα από τυχόν συσσωρευμένα λίπη τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητη ανάφλεξη. 

Σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε τη χρήση φαρμάκων, αυτό μπορείτε να το κάνετε είτε με ζεστό νερό και σαπούνι, είτε με νερό και ξύδι και στη συνέχεια τρίψιμο με ειδική μεταλλική βούρτσα καθαρισμού bbq. 

Αφού βεβαιωθείτε για τα παραπάνω, θα πρέπει κατά τη διάρκεια του ψησίματος να φοράτε θερμοανθεκτικά γάντια έτσι ώστε να αποφύγετε την πρόκληση πιθανών εγκαυμάτων. 

Κάτι τελευταίο αλλα εξίσου σημαντικό για την πυρασφάλεια που πρέπει να λαμβάνεται υπ΄όψιν ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι να μην υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς.

 Σε περίπτωση που ισχύει μια τέτοια πρόβλεψη, είναι προτιμότερο να μαγειρέψετε σε εσωτερικό χώρο και όχι στην ύπαιθρο, ή να μεταθέσετε την ημερομηνία του μπάρμπεκιου.

Οργάνωση

Ο σωστός ψήστης είναι πρώτα απ΄όλα οργανωμένος. Το να είστε οργανωμένοι στο ψήσιμο σημαίνει να έχετε δίπλα σας όλα όσα θα χρειαστείτε, από το “Α” ως το “Ω”.

Η λίστα με τα απαραίτητα θα πρέπει σίγουρα να περιέχει: 

  • Την ψησταριά (φυσικά)
  • Μπρικέτες ή κάρβουνα, και προσάναμμα για να ξεκινήστε τη φωτιά 
  • Τα απαραίτητα σκεύη (σπάτουλα, τσιμπίδα, πιρούνι, πιατέλα ή γάστρα για τα ψητά κτλπ.)
  • Βούρτσα καθαρισμού
  • Ειδικό φουγάρο ψησταριάς
  • Χαρτί κουζίνας ή μία πετσέτα
  • Αναπτήρα τζακιού
  • Τον απαραίτητο εξοπλισμό πυρασφάλειας 
  • Καλή διάθεση και παρέα!

Πώς να ανάψω τα κάρβουνα;

Ο βέλτιστος και δοκιμασμένος τρόπος για να ανάψετε τα κάρβουνα εύκολα, είναι να κάνετε ένα μικρό βουναλάκι με όσα θα χρειαστείτε για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της σχάρας όταν θα τα απλώσετε.

 Πάνω στο βουναλάκι που φτιάξατε, βάλτε λίγες μπρικέτες (3-4) και προσάναμμα. Με τον αναπτήρα ανάψτε το προσάναμμα και όταν πάρει φωτιά τοποθετήστε προσεκτικά από πάνω το ειδικό φουγάρο για ψησταριές. 

Το φουγάρο κάνει πιο έντονη τη ροή του αέρα μέσα απ’ τα κάρβουνα, ανεβάζοντας  τη θερμοκρασία λόγω μεγαλύτερης καύσης οξυγόνου, διευκολύνοντας εν τέλει τα κάρβουνα να θερμανθούν.

Πότε είναι έτοιμα τα κάρβουνα;

Τα κάρβουνα παίρνουν ένα χαρακτηριστικό “άσπρο” χρώμα μέσα σε 30 με 40 λεπτά  όπου και η φωτιά αρχίζει να καταλαγιάζει.

 Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει με το ειδικό γάντι να αφαιρέσετε το φουγάρο με προσοχή. Σε περίπτωση που κάποια κάρβουνα είναι ακόμη μαύρα, θα πρέπει να τα μετακινήστε με μία λαβίδα προς το κέντρο της φωτιάς, και να τα αφήστε λίγο ακόμη να φτάσουν στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Όταν όλα τα κάρβουνα είναι έτοιμα, απλώστε τα και βάλτε από πάνω τους τη σχάρα (σε απόσταση περίπου 7-10 εκατοστά). Αφού την αφήσετε για λίγο πάνω μέχρι να ζεσταθεί, μπορείτε να αρχίσετε το ψήσιμο!

Προγραμματισμός

Εφόσον έχετε εξασκηθεί στα παραπάνω, θα γνωρίζετε το χρόνο που χρειάζεστε.

 Την επόμενη φορά λοιπόν, το μόνο που θα πρέπει να σκεφτείτε, είναι το πότε θέλετε να είναι τα ψητά έτοιμα.

Οργανώστε το χρόνο σας ανάλογα με την ώρα που θα καταφθάσουν οι καλεσμένοι ή την ώρα που συνήθως στρώνετε το οικογενειακό τραπέζι.

Με σωστό προγραμματισμό, όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, και εσείς θα έχετε ευχαριστηθεί τη διαδικασία του ψησίματος.

Βάλτε λοιπόν την αγαπημένη σας μουσική, πιείτε κάτι με τους καλεσμένους σας μέχρι να στρωθεί το τραπέζι, και διασκεδάστε το.

Να ζήσει ο ψήστης!