Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Πως να καθαρίσω πρίζες και διακόπτες;

Πώς να καθαρίσω πρίζες και διακόπτες;

Κατά τον καθαρισμό ενός σπιτιού, είναι σύνηθες να μας ξεφεύγουν κάποια σημεία τα οποία δεν γίνονται αντιληπτά  με μια πρώτη ματιά, και όταν γίνουν, φαίνεται να είναι δύσκολα στο καθάρισμα.

Ένα από αυτά τα “σημεία” είναι οι πρίζες και οι διακόπτες του σπιτιού μας.

Τα περισσότερα σπίτια, είναι εξοπλισμένα στο εσωτερικό τους με λευκές πρίζες και διακόπτες. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου και την πολυχρησία, τείνουν να αποκτούν αυτό το χαρακτηριστικό “κιτρίνισμα”, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν την αρχική λευκή τους μορφή.

Γιατί κιτρινίζουν οι διακόπτες και οι πρίζες;

  1. Η πολυχρησία είναι ο κύριος παράγοντας ο οποίος επηρεάζει το κιτρίνισμα των διακοπτών και των πριζών ενός σπιτιού. Με λίγα λόγια, όταν πολλά χέρια αγγίζουν κάτι καθημερινά επί πολλές φορές, είναι λογικό πως θα χαθεί η αρχική του λάμψη και χρώμα.

  2. Η έκθεση του πλαστικού στον ήλιο. Σε περίπτωση που οι διακόπτες ή οι πρίζες  βρίσκονται κοντά σε κάποιο παράθυρο, είναι πολύ πιθανό να εκτίθενται επί πολλές ώρες στο φως του ήλιου το οποίο επηρεάζει το χρώμα του πλαστικού και ειδικότερα του λευκού.

  3. Νικοτίνη. Είναι γνωστό πως η νικοτίνη και γενικότερα το κάπνισμα στο εσωτερικό ενός σπιτιού, προκαλεί  το κιτρίνισμα των περισσότερων λευκών επιφανειών, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται οι πρίζες και οι διακόπτες.

Πώς να τα καθαρίσετε

Η παρακάτω διαδικασία καθαρισμού των διακοπτών και των πριζών, είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να γίνεται συχνά, και όταν πραγματοποιείται, θα είναι απαραίτητο να γίνεται με απόλυτη προσοχή έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα.(Για οποιαδήποτε εργασία που σχετίζεται άμεσα με ηλεκτρικό ρεύμα ή με υλικά τα οποία έρχονται εμμέσως σε επαφή με αυτό, προτείνουμε πάντα για την ασφάλειά σας να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο).

Ο καθαρισμός των διακοπτών και των πριζών, είναι μια διαδικασία που οι περισσότεροι δεν την κάνουν, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω φόβου καθώς ανησυχούν για τυχόν ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν από το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ας τα πάρουμε λοιπόν βήμα-βήμα.

Αρχικά από εργαλεία θα χρειαστούμε μόνο ένα μικρό, ίσιο κατσαβίδι για την αφαίρεση, και για το καθάρισμα, μία λεκάνη, υγρό πιάτων, μια παλιά οδοντόβουρτσα ή πινέλο και ζεστό νερό.

Αφαίρεση

  • Κατεβάζουμε ΠΑΝΤΑ τον γενικό διακόπτη προτού ασχοληθούμε με κάτι που σχετίζεται ή βρίσκεται κοντά σε παροχή ρεύματος, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για πρίζες και διακόπτες.
  • Εάν πρόκειται για διακόπτη, τοποθετούμε το κατσαβίδι στο κενό σημείο μεταξύ διακόπτη και πλαισίου, και στη συνέχεια τραβάμε τον διακόπτη προς τα έξω μέχρι να βγει. Έπειτα εντοπίζουμε τα σημεία στα οποία κουμπώνει το πλαίσιο του διακόπτη, τοποθετούμε το κατσαβίδι σε ένα από αυτά και τραβάμε προς τα έξω έως ότου βγει και αυτό.
  • Εάν πρόκειται για διπλό διακόπτη, εκτελούμε την ίδια διαδικασία, με την μόνη διαφορά ότι αφαιρούμε έναν-έναν τους διακόπτες
  • Για την αφαίρεση της πρίζας, εντοπίζουμε την κεντρική βίδα που είναι εμφανής στο κέντρο της, ξεβιδώνουμε, αφαιρούμε το πλαίσιο, και στη συνέχεια την πρίζα.

Καθαρισμός

1. Τοποθετούμε  όλα τα κομμάτια που αφαιρέσαμε, σε μία λεκάνη

2. Ρίχνουμε λίγο υγρό πιάτων

3. Ρίχνουμε ζεστό νερό και αφήνουμε για 5 λεπτά

4. Με μια παλιά οδοντόβουρτσα ή ένα πινέλο, τρίβουμε καλά τους διακόπτες, τις πρίζες και τα πλαίσιά τους μέχρι να δούμε ότι καθαρίζουν.

5. Ξεπλένουμε

6. Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε επιμελώς μέχρι να μην υπάρχει ίχνος νερού ή υγρασίας

Έτοιμοι!

Σχετικά με την επανατοποθέτηση, για τις πρίζες, κουμπώνουμε πρώτα την πρίζα, στη συνέχεια το πλαίσιο, και τέλος βιδώνουμε την κεντρική βίδα.
Για τους διακόπτες κάνουμε το αντίθετο. Δηλαδή κουμπώνουμε πρώτα το πλαίσιο, και στη συνέχεια τον διακόπτη.

Εάν το κιτρίνισμα δεν υποχωρήσει μετά και το καθάρισμα , τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την αγορά καινούργιων διακοπτών και πριζών, που συν τοις άλλοις θα δώσουν νέα εμφάνιση στο χώρο σας!

Στο anastasiadi.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε διακόπτες και πρίζες σε πολλά σχέδια και χρώματα