Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Πως να επιλέξω διακόπτες και πρίζες

Πώς να επιλέξω διακόπτες και πρίζες

Παρ’ όλο που φαινομενικά δεν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο, και η λειτουργία τους είναι καθαρά πρακτική, οι διακόπτες και οι πρίζες αποτελούν βασικό στοιχείο διακόσμησης ενός χώρου.

Επομένως, αν φτιάχνετε τώρα το σπίτι ή το χώρο εργασίας σας, είναι σημαντικό να κάνετε τη σωστή επιλογή που θα ταιριάζει με το ύφος  την αισθητική αλλά και τις ανάγκες σας.

Ακόμα και αν έχετε κάνει προ πολλού την επιλογή σας, πολλές φορές, ο πιο απλός και οικονομικός τρόπος να ανανεώσετε το χώρο σας, είναι απλά να αλλάξετε τους διακόπτες και τις πρίζες!

Ας δούμε λοιπόν, τι χρειάζεται να λάβετε υπ΄όψιν κατά την επιλογή των διακοπτών και των πριζών του χώρου σας:

Είδη διακοπτών

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Υπάρχουν πολλά είδη πριζών και διακοπτών. Το κάθε είδος εξυπηρετεί και συγκεκριμένες ανάγκες, επομένως για να κάνετε την επιλογή που ταιριάζει στις δικές σας, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα είδη που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Πρόκειται για τους κλασικούς, μονούς διακόπτες τοίχου. Υπάρχουν σε διάφορες παραλλαγές σχήματος (πχ. με γωνίες, στρογγυλεμένοι), και αποτελούν μια καλή επιλογή για όσους επιθυμούν απλά, τον έλεγχο ενός λαμπτήρα.

Απλοί​

Sedna διακόπτης απλός

Κομμυτατέρ

Διακόπτης διπλός Schneider

Οι συγκεκριμένοι διακόπτες είναι διπλοί, δηλαδή διαθέτουν δύο πλήκτρα, και μπορούν να ανάψουν δύο διαφορετικά φώτα, από ένα σημείο.

 Προτείνονται για τοποθέτηση κοντά στην είσοδο ενός δωματίου, έτσι ώστε μόλις εισέρχεστε σε ένα χώρο, να μπορείτε να ελέγξετε το φωτισμό του απευθείας. 

Οι διακόπτες αυτού του τύπου, είναι εξοπλισμένοι με τρία πλήκτρα που βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο.

 Ο σκοπός τους είναι να παρέχουν τη δυνατότητα ελέγχου τριών ομάδων συνδεδεμένων συσκευών φωτισμού ταυτόχρονα από ένα κοινό σημείο πρόσβασης.

Συνήθως τοποθετούνται σε δωμάτια με πολύπλοκη διαμόρφωση, μπάνια, διάδρομοι σε συνδυασμό με κουζίνες, κ.α.

Τριπλοί

Valena allure τριπλός διακόπτης

“Αλέ ρετούρ”

Διακόπτης Schneider

Αλέ ρετούρ, ονομάζονται οι διακόπτες οι οποίοι μπορούν να ελέγξουν ένα, ή περισσότερα φώτα, από δύο ή πιο πολλές θέσεις.

 Είναι εξαιρετικά πρακτικοί, καθώς αν τοποθετηθούν με “έξυπνο” τρόπο, δεν θα χρειαστεί να σηκώνεστε και να πηγαίνετε στην άλλη άκρη του δωματίου για να κλείσετε ή για να ανοίξετε ένα φως, καθώς θα υπάρχει πάντα κοντά σας ένας διαθέσιμος διακόπτης, είτε κατά την είσοδο, είτε κατά την έξοδό σας από ένα χώρο.

Dimmer

Master Dimmer Χωνευτό

Ένας διακόπτης Dimmer καθιστά δυνατή τη ρύθμιση της φωτεινότητας των λαμπτήρων για έναν πιο χαμηλό/ατμοσφαιρικό φωτισμό, και κατ’ επέκταση μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.

Οι διακόπτες με λυχνία, βοηθούν στο να είναι εμφανείς στο σκοτάδι, έτσι ώστε να προσεγγίζονται εύκολα, ενώ ταυτόχρονα η λυχνία τους λειτουργεί και σαν ένδειξη ενεργοποίησης/απενεργοποίησης.

 Συνήθως τοποθετούνται σε σκοτεινά σημεία, όπως είσοδοι, ή σκάλες πολυκατοικίας.

Διακόπτης με λυχνία

Διακόπτης Schneider με λυχνία

Μπουτόν

Διακόπτης Μπουτόν Schneider

Οι συγκεκριμένοι διακόπτες είναι κατάλληλοι για κουδούνια ή για τα φώτα κλιμακοστασίου.

Το χαρακτηριστικό τους είναι πως επαναφέρονται στην αρχική θέση αυτόματα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό το επανειλημμένο “πάτημα” του πλήκτρου τους.

 Χρησιμοποιούνται επίσης πολύ συχνά για το κατέβασμα ή ανέβασμα των ρολών.Πρόκειται για τα λεγόμενα “μπουτόν ρολών”.

Οι διακόπτες ρολών τοποθετούνται για έλεγχο τοπικά και από απόσταση ενός ηλεκτρικού ρολού.

 Συνήθως μπορούν να συσχετιστούν με έναν ή περισσότερους ασύρματους διακόπτες ρολών.

Ρολών

Διακόπτης ρολών Schneider

Καρτοδιακόπτης

Καρτοδιακόπτης Olympia Electronics

Οι καρτοδιακόπτες χρησιμοποιούνται κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες, και επιτρέπουν το “άνοιγμα” ή “κλείσιμο” όλων ή μερικών συσκευών και φωτισμού στο δωμάτιο. Συνήθως εξαιρούνται συσκευές όπως το ψυγείο και το ρούτερ.

Είδη πριζών

Απλές
Asfora πρίζα σούκο Λευκή

Πρόκειται για τις παραδοσιακές, απλές πρίζες που όλοι γνωρίζουμε. Διατίθενται σε πολλούς συνδυασμούς χρωμάτων και σχημάτων.

Οι πρίζες ασφαλείας διαθέτουν είτε καπάκι, είτε κάλυμμα στις υποδοχές, το οποίο ανοίγει μόνο κατά την είσοδο του φις της παροχής ρεύματος της εκάστοτε συσκευής.

Προσφέρουν ασφάλεια και προστασία, καθώς εμποδίζουν την επαφή με οποιοδήποτε υγρό, αλλά και την επαφή των παιδιών με αυτές.

Ασφαλείας
Πρίζα ασφαλείας
Πρίζες USB
Πρίζα usb Valena Legrand

Στην εποχή που ζούμε, συνεχώς χρειάζεται να φορτίζουμε κινητά, tablet και άλλες συσκευές.

Πολλές φορές όμως δεν υπάρχουν αρκετοί φορτιστές για όλες τις αντίστοιχες συσκευές του σπιτιού.

 Οι πρίζες με θύρες usb, λύνουν αυτό το πρόβλημα με τον πιο πρακτικό τρόπο, καθώς μπορούν να τοποθετηθούν όπου επιθυμείτε έτσι ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να “κουμπώσετε” το καλώδιο της συσκευής σας.

Οι πρίζες HDMI αποτελούν μια εξαιρετικά πρακτική λύση για τη σύνδεση συσκευών σε οθόνη, χωρίς να κρέμονται καλώδια τα οποία φαίνονται άσχημα και μπλέκονται μεταξύ τους.

Πρίζες HDMI
Valena allure HDMI
“TV”
Sedna Design TV πρίζα διέλευσης

Οι πρίζες “tv”, τοποθετούνται συνήθως στο σαλόνι και τη κρεβατοκάμαρα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η “επικοινωνία” μεταξύ της κεραίας τηλεόρασης με την αντίστοιχη συσκευή.

Για τους περισσότερους ανθρώπους σήμερα, η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι αναγκαία.

Επομένως είναι αναγκαία και η ύπαρξη πριζών δικτύου, οποίες επιτρέπουν την ενσύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο εφόσον έχει απενεργοποιηθεί από τον εκάστοτε πάροχο. 

Δικτύου
Schneider internet

Τηλεφώνου

Οι πρίζες τηλεφώνου, όπως είναι προφανές επιτρέπουν τη σύνδεση της τηλεφωνικής συσκευής με το δίκτυο τηλεπικοινωνιών έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν και να ληφθούν κλήσεις στο σταθερό τηλέφωνο.

Ποιότητα υλικών

Αφού καταλήξετε στο είδος των διακοπτών και των πριζών που θα τοποθετήσετε, είναι σημαντικό να επιλέξετε βάση της ποιότητας των υλικών.

Με αυτό, εννοούμε πρίζες και διακόπτες που αποτελούνται από ανθεκτικά, αντικραδασμικά υλικά, όπως επίσης και βαφές που δεν φθείρονται και ξεθωριάζουν με τη πάροδο του χρόνου.

 Ένας καλός τρόπος με τον οποίο μπορείτε να διασφαλίσετε αυτό, είναι με το να επιλέξτε δημοφιλείς και διαχρονικά ποιοτικές μάρκες όπως για παράδειγμα η Schneider και η Legrand.

Χρώμα

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, οι διακόπτες και οι πρίζες αποτελούν σημαντικό τμήμα της διακόσμησης ενός χώρου, επομένως η επιλογή του χρώματός τους ή του χρώματος των πλαισίων τους, παίζει καθοριστικό ρόλο.

Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές χρωμάτων, και υφών (ματ, glossy, ανάγλυφες).

 Η πιο ασφαλής επιλογή χρώματος είναι το λευκό ή οποιοδήποτε άλλο χρώμα ταιριάζει με τις αποχρώσεις του χώρου σας.

Ωστόσο διακόπτες και πρίζες σε σκούρες ή “μεταλλικές” αποχρώσεις θα δώσουν στο χώρο σας μια πιο ιδιαίτερη “προσωπικότητα”, και θα αποτελέσουν μια καλή ευκαιρία να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα.

Στο anastasiadi.gr θα βρείτε όλα τα παραπάνω είδη πριζών και διακοπτών, όπως επίσης και πλαίσια κορυφαίας ποιότητας.