Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

ποιο φως ξεκουράζει τα μάτια

Ποιο φως ξεκουράζει τα μάτια;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί σε ορισμένους χώρους αισθάνεστε ότι το φως είναι ξεκούραστο για τα μάτια σας, ενώ σε άλλους ότι τα καταπονεί;

Το “μυστικό”  βρίσκεται στην κατανόηση των διαφορετικών συνθηκών φωτισμού.  Σε αυτό το άρθρο θα δούμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε έτσι ώστε να διαμορφώσετε τις κατάληλες συνθήκες τεχνητού φωτισμού που θα είναι ξεκούραστες για τα μάτια σας!

Τι είναι η θερμοκρασία φωτισμού;

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας τι είναι η θερμοκρασία του φωτός. Πρόκειται για την απόχρωση φωτισμού και μετριέται σε Kelvin (K).
Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο ψυχρό είναι το φως. Έτσι, τα 5000K ή περισσότερα σημαίνει ότι παράγεται ψυχρό, μπλε φως.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, έχουμε θερμότερα φώτα με χαμηλότερες θερμοκρασίες 3000K ή λιγότερο, που παράγουν θερμό, κιτρινωπό φως παρόμοιο με αυτό των κεριών.

Φωτισμός για ξεκούραστα μάτια

Ποιο φως ξεκουράζει τα μάτια

Τώρα, το κρίσιμο ερώτημα: Ποιο φως είναι το πιο ξεκούραστο για τα μάτια σας; Η απάντηση είναι…εξαρτάται! Για εργασίες οι οποίες απαιτούν να είστε είτε σε σωματική, είτε σε πνευματική εγρήγορση, τα πιο ψυχρά φώτα (5000K-6500K) είναι οι καλύτεροί σας φίλοι!

Μπορούν να ανεβάσουν τη διάθεσή σας και να τονώσουν τη συγκέντρωση. Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι η παρατεταμένη έκθεση σε ψυχρό φως μπορεί να κουράσει τα μάτια σας και να επηρεάσει τον κύκλο του ύπνου σας.

 

Ποιες λάμπες είναι καλύτερες για τα μάτια;

Ας δούμε τώρα τι ισχύει με τον τύπο της πηγής φωτός; Με απλά λόγια ποιοι λαμπτήρες είναι καλύτεροι για τα μάτια σας. Οι παραδοσιακές λάμπες πυρακτώσεως εκπέμπουν μεν ένα ζεστό και φιλικό προς τα μάτια φως αλλά δεν είναι ενεργειακά αποδοτικές. Οι λάμπες φθορίου από την άλλη είναι σχετικά οικονομικές σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, αλλά η υψηλή θερμοκρασία χρώματος και το “τρεμόπαιγμα” που συχνά παρουσιάζουν τις κάνει πολύ συχνά κουραστικές για τα μάτια.

Οι λάμπες Led είναι η καλύτερη επιλογή τόσο λόγο της ενεργειακής τους απόδοσης, και της διάρκειας ζωής, όσο και για το γεγονός ότι διατίθενται σε όλες τις θερμοκρασίες χρώματος!

Το να επιλέξετε το σωστό φωτισμό για τα μάτια σας πρόκειται τις περισσότερες φορές για μια ισορροπία μεταξύ της θερμοκρασίας χρώματός και του είδους του λαμπτήρα. Το παν είναι να δημιουργήσετε έναν χώρο που όχι μόνο είναι όμορφος αλλά και φιλικός για τα μάτια σας. Γνωρίζοντας για τη σχέση του φωτισμού με τις δραστηριότητες στον εκάστοτε χώρο, μπορείτε να κάνετε την καλύτερη επιλογή!

Poio fos ksekourazei ta matia