Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Ποια είναι τα βασικά ηλεκτρολογικά εργαλεία;

Ποια είναι τα βασικά ηλεκτρολογικά εργαλεία;

Εάν πρόκειται να ασχοληθείτε με οποιασδήποτε φύσης ηλεκτρολογική εργασία, το σίγουρο είναι πως χρειάζεστε τα κατάλληλα ηλεκτρολογικά εργαλεία έτσι ώστε να μπορέσετε να φέρετε εις πέρας με ασφάλεια και ευκολία κάθε είδους πρόκληση!

Και επειδή τα “σωστά” εργαλεία κάνουν το μάστορα, συγκεντρώσαμε όλα όσα θα χρειαστείτε για τις βασικές ηλεκτρολογικές εργασίες.

Ποια είναι τα βασικά ηλεκτρολογικά εργαλεία;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ένα σετ με κατσαβίδια διαφόρων μεγεθών και κεφαλών θα σας επιτρέψουν να πραγματοποιήσετε βασικές εργασίες που απαιτούν βίδωμα ή ξεβίδωμα.

Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τα κατσαβίδια ηλεκτρολόγου από τα συμβατικά κατσαβίδια, είναι η μόνωσή τους.

Τόσο η λαβή, όσο και ο “λαιμός” των κατσαβιδιών, είναι πλήρως μονομένα αντέχοντας μέχρι και 1000 Volt. Έτσι, είστε προστατευμένοι κατα τη διάρκεια που τα χρησιμοποιείτε.

Δοκιμαστικό κατσαβίδι

Ένα από τα πιο χρήσιμα και αναγκαία εργαλεία ηλεκτρολόγου, το δοκιμαστικό κατσαβίδι σας επιτρέπει να ανιχνεύσετε με ασφάλεια την τάση. Η χρήση του είναι πολύ απλή.

Π.χ. Τοποθετώντας την άκρη του μέσα στην υποδοχή μιας συνδεδεμένης πρίζας, θα παρατηρήσετε πως ανάβει ένα λαμπάκι. Αυτό αποδεικνύει πως ανιχνεύεται τάση.

Ωστόσο, σε ένα απλό δοκιμαστικό κατσαβίδι δεν αναγράφεται κάποια τιμή.

Δοκιμαστικό τάσης

Το παραπάνω πρόβλημα λύνουν τα δοκιμαστικά τάσης, τα οποία διαθέτουν ενδείξεις, προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια κατά τον έλεγχο.

Πολλά δοκιμαστικά τάσης διαθέτουν και λειτουργία ηχητικών ειδοποιήσεων όταν για παράδειγμα έρθουν σε επαφή με ένα καλώδιο μέσα από το οποίο περνάει ηλεκτρικό ρεύμα.

Μαχαίρι ηλεκτρολόγου

Το μαχαίρι ηλεκτρολόγου είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο με το οποίο μπορείτε να κόψετε ή να “ανοίξετε” με ευκολία καλώδια με αγωγούς στο εσωτερικό τους, έτσι ώστε να εργαστείτε πάνω σε αυτούς.

Διαθέτουν μονωμένη και εργονομική λαβή, καθώς και πιστοποίηση VDE 1000V και EN60901.

Μυτοτσίμπιδο

Ένα εξίσου χρήσιμο εργαλείο για ηλεκτρολογικές εργασίες, αποτελεί το μυτοτσίμπιδο.

Λόγω της μακριάς και λεπτής “μύτης” του, σας επιτρέπει πολύ εύκολα να τραβήξετε τα καλώδια που θέλετε κάθε φορά, μέσα από ένα στενό κουτί ή πίνακα που είναι “στριμωγμένα”.

Απογυμνωτής καλωδίων

Για κάθε είδος εργασίας που απαιτεί ένωση καλωδίων, είναι απαραίτητο να μπορείτε να τα απογυμνώσετε με άνεση. Το κατάλληλο εργαλείο για αυτή τη δουλειά είναι ο απογυμνωτής καλωδίων.

Αν και μπορείτε να πραγματοποιήσετε μία απογύμνωση με κόφτη, ή με φαλτσέτα, ο απογυμνωτής σας επιτρέπει να το κάνετε πολύ πιο εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Μονωτική ταινία

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τύπους κολλητικών ταινιών, οι μονωτικές δεν έχουν ηλεκτρική αγωγιμότητα.

Αυτό τις κάνει ιδανικές για ασφαλή σήμανση καλωδίων, ή προστασία τους από φθορά. Δεν θα πρέπει ωστόσο να χρησιμοποιείται για μόνιμη σύνδεση καλωδίων καθώς γι’ αυτό το σκοπό υπάρχουν οι κλέμες.

Πολύμετρο

Το πολύμετρο είναι το απόλυτο εργαλείο ηλεκτρολογικών μετρήσεων.

Χρησιμοποιώντας το μπορείτε να ελέγξετε τάση, αντίσταση, συνέχεια αγωγών και ρεύμα, έτσι ώστε να έχετε όλα τα δεδομένα που χρειάζεστε για το κάθε έργο σας.

Εργαλειοθήκη

Μη ξεχνάτε πως όλα αυτά τα εργαλεία, πρέπει να μπορείτε να τα μεταφέρετε με πρακτικό και ασφαλή τρόπο. Φυσικά γι’ αυτό θα χρειαστείτε την κατάλληλη εργαλειοθήκη με την οποία θα οργανώσετε και θα προφυλάξετε τα πολύτιμα εργαλεία σας!

Όλα τα παραπάνω εργαλεία μπορείτε να τα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία στο anastasiadi.gr.

Η επένδυση σε αυτά αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για βασικές ηλεκτρολογικές εργασίες.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως ακόμα και αν αισθάνεστε σίγουροι, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε εξειδικευμένους ηλεκτρολόγους πριν επιχειρήσετε οποιεσδήποτε εργασίες αντίστοιχης φύσεως.