Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Ποια είναι τα απαραίτητα εργαλεία για τον κήπο;

Ποια είναι τα απαραίτητα εργαλεία για τον κήπο;

Ως μεσογειακή χώρα, έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε τον ήλιο για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γόνιμο έδαφος ευνοεί την ενασχόληση με την κηπουρική ή την οικιακή καλλιέργεια λαχανικών.

Προτού όμως ξεκινήσετε την έρευνα για την αγορά λουλουδιών, φυτών, δέντρων ή σπόρων, είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε τα κατάλληλα εργαλεία για τον κήπο, που θα κάνουν την ενασχόλησή σας πιο εύκολη και ασφαλή.

Ασφάλεια

Η προτεραιότητά σας σε ό,τι αφορά την ενασχόλησή με την κηπουρική και γενικότερα τις εξωτερικές εργασίες θα πρέπει πάντα να είναι η ασφάλεια

Ένα ζευγάρι καλά και ανθεκτικά γάντια αποτελεί απαραίτητη προσθήκη στην αποθήκη σας. Υπάρχουν πολλά είδη ανάλογα με τη χρήση που θέλετε να κάνετε.

Συνήθως τα συναντάμε με ύφασμα, με δερμάτινη επένδυση ή επένδυση από σιλικόνη. Με τα γάντια διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά ενώ παράλληλα αποφεύγετε τα κοψίματα και την επαφή με χημικά και λιπάσματα.

Κλάδεμα

Ίσως η σημαντικότερη διαδικασία για έναν κήπο, είναι το κλάδεμα και το πριόνισμα.

 Γι΄αυτό το λόγο, ένας κηπουρός έστω και ερασιτέχνης, δεν γίνεται να μην έχει τα αντίστοιχα εργαλεία.

Κλαδευτήρι: Ο απαραίτητος σύμμαχος για την κοπή μικρών ξερών κλαδιών. Φροντίστε το κλαδευτήρι που θα επιλέξετε να διαθέτει εργονομική λαβή, ώστε να ασκείτε όσο το δυνατόν λιγότερη δύναμη κάθε φορά που θέλετε να κλαδέψετε.

Ψαλίδι: Το ψαλίδι θα σας επιτρέψει να κόψετε και λίγο πιο χοντρά, ξερά κλαδιά. Μπορείτε επίσης να δώσετε σχήμα σε ψηλά δέντρα, χρησιμοποιώντας τηλεσκοπική λαβή. Αυτό που πρέπει να κοιτάξετε σε ένα ψαλίδι κηπουρικής, είναι να έχει ατσάλινες λεπίδες και μικρό βάρος ώστε να είναι εύχρηστο.

Πριόνι: Αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για μεγάλα, χλωρά ή ξερά κλαδιά δέντρων. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσετε ένα πριόνι με ατσάλινη λεπίδα, και σε περίπτωση που διαθέτετε ψηλά δέντρα, προμηθευτείτε τηλεσκοπική λαβή.

Αλυσοπρίονο:  Το αλυσοπρίονο είναι μια “επένδυση” που αξίζει να κάνετε σε περίπτωση που έχετε μεγάλα δέντρα με χοντρά κλαδιά στον κήπο σας.

Θα σας επιτρέψει πολύ εύκολα και γρήγορα να τα κόψετε, ή να τεμαχίσετε, ενώ μπορεί να σας φανεί χρήσιμο και σε άλλες ξυλουργικές εργασίες στο σπίτι.

 Προσοχή, κατά τη χρήση του φοράμε πάντα προστατευτικά γυαλιά εργασίας, και ωτοασπίδες όταν η ηχητική πίεση είναι πάνω από 85 dB.

Σκάψιμο

Φυσικά, για να φυτέψετε το οτιδήποτε στον κήπο σας, είτε αυτό είναι φυτό, είτε δέντρο, είτε σπόροι λαχανικών, θα πρέπει πρώτα να σκάψετε και να “δαμάσετε” τη γη.

Φτυάρι & φτυαράκι χειρός: Το βασικό εργαλείο για σκάψιμο, μεταφυτεύσεις ή μεταφορά χώματος. Το φτυάρι, ή το φτυαράκι χειρός θα πρέπει να έχει ανθεκτικό και εργονομικό στυλιάρι ή λαβή, καθώς και όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος.

Σκαλιστήρι: Αφού έχει γίνει το απαραίτητο σκάψιμο του χώματος, στη συνέχεια θα πρέπει να το περιποιηθείτε προτού φυτέψετε οτιδήποτε. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε να γίνει το χώμα πιο “αφράτο” και να αναμειχθούν όλες οι ωφέλιμες οργανικές ουσίες του, ή το λίπασμα που θα βάλετε.

Σε αυτό, το στάδιο, εάν πρόκειται για μικρά βάθη, το σκαλιστήρι θα αποτελέσει τον καλύτερο βοηθό σας!

Πότισμα

Κάθε είδους  καλλιέργεια, για να διατηρηθεί και να επιβιώσει, χρειάζεται νερό. Το πότισμα αποτελεί τη βασικότερη διαδικασία φροντίδας ενός κήπου, είτε πρόκειται για δέντρα, είτε για φυτά ή λουλούδια.

Λάστιχο ποτίσματος: Με το λάστιχο ποτίσματος, μπορείτε να ποτίσετε μεγάλες επιφάνειες, εξοικονομώντας χρόνο που θα χάνατε χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ένα ποτιστήρι.

Επιλέξτε σπιράλ λάστιχο που δεν τσακίζει, ή λάστιχο που μπορεί να τυλιχτεί σε καρούλι, έτσι ώστε να αποθηκεύεται εύκολα μετά τη χρήση του. 

Μπεκ ποτίσματος: Εάν πάλι θέλετε ο κήπος σας να ποτίζεται χωρίς να πρέπει να μετακινείστε από φυτό σε φυτό και από δέντρο σε δέντρο, τότε προτείνουμε τη χρήση μπεκ ποτίσματος, τα οποία αφού πρώτα συνδεθούν με την κεντρική παροχή νερού, μπορούν να εκτοξεύσουν νερό σε πολλά διαφορετικά σημεία του κήπου σας ταυτόχρονα.

Καλλωπισμός

Φυσικά, πέρα από τη φροντίδα του κήπου με στόχο την ανθοφορία και ενυδάτωσή του, υπάρχει και η φροντίδα που ως στόχο έχει τον καλλωπισμό, και τη δημιουργία ενός όμορφου περιβάλλοντος.

Φυσητήρας: Ο φυσητήρας είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την καθαριότητα του κήπου καθώς μπορεί με την εκτόξευση αέρα να απομακρύνει φύλλα, υπολείμματα χορταριού, κομματιών από φυτά κτλπ.

Το κόστος του δεν είναι υψηλό, ενώ από την πρώτη κιόλας χρήση του θα δείτε διαφορά στο χρόνο απομάκρυνσης των πεσμένων φύλλων από το χώρο σας.

Χορτοκοπτικά / θαμνοκοπτικά: Επειδή ωραίος κήπος είναι ο περιποιημένος κήπος, δεν θα μπορούσε να λείπει από την “εργαλειοθήκη” σας ένα χορτοκοπτικο ή θαμνοκοπτικό μηχάνημα.

Τα χορτοκοπτικά, συνήθως είναι είτε ηλεκτρικά, είτε βενζινοκίνητα, και μετατρέπουν το κούρεμα του γκαζόν σε μία εύκολη και χαλαρωτική διαδικασία.

 Τα θαμνοκοπτικά χρησιμοποιούν είτε μπαταρία είτε βενζίνη, και έχουν την δυνατότητα να κόβουν σχετικά χοντρή βλάστηση και θάμνους, σε σημεία που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το χορτοκοπτικό.

Όλα τα παραπάνω εργαλεία θα σας βοηθήσουν στο να περιποιηθείτε και να καλλωπίσετε τον κήπο σας, εύκολα, γρήγορα, και με ασφάλεια.

Μπορείτε να βρείτε αυτά, και πολλά ακόμα εργαλεία κήπου στο anastasiadi.gr