Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Layering ston fotismo

Layering στο φωτισμό | Τι είναι και πώς να το πετύχεις

Ο φωτισμός είναι μια ουσιαστική πτυχή του σχεδιασμού της διακόσμησης που ξεπερνά απλά τη λειτουργικότητα. Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία της ατμόσφαιρας, στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, ακόμη και στην διάθεσή μας. 

Το layering, δηλαδή ο φωτισμός σε στρώσεις είναι μια έννοια που εμπεριέχει τον πολύπλευρο ρόλο του φωτισμού και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του στο έπακρο. Πάμε να δούμε τι είναι λοιπόν, γιατί είναι απαραίτητο και πώς μπορείς να το ενσωματώσεις στο χώρο σου.

Layering στο φωτισμό | Τι είναι και πώς να το πετύχεις

Τι είναι το layering στο φωτισμό;

Το layering είναι η πρακτική της χρήσης πολλαπλών πηγών και τύπων φωτός μέσα σε έναν χώρο για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου και ευέλικτου περιβάλλοντος φωτισμού.

Σχετίζεται με την κατανόηση των διαφορετικών λειτουργιών του φωτός και του πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Το layering περιλαμβάνει συνήθως τρία κύρια συστατικά:

Φωτισμό περιβάλλοντος
Φωτισμό εργασιών
Φωτισμό έμφασης

Η σημασία του Layering στο φωτισμό

Ευελιξία
O φωτισμός σε στρώσεις προσφέρει μια ευελιξία που επιτρέπει την εύκολη μετάβαση από μία συνθήκη φωτισμού σε μία άλλη. Ένα σύστημα φωτισμού με αρκετά επίπεδα μπορεί να φιλοξενήσει διάφορες δραστηριότητες, από μια φιλική συνάντηση μέχρι ένα ήσυχο βράδυ χαλάρωσης.

Άνεση
Με τη σωστή ποσότητα και ποιότητα φωτός όπου χρειάζεται, το layering ενισχύει την οπτική άνεση. Με αυτό εννοούμε τη μείωση των αντανακλάσεων, την προσθήκη βάθους και τη συνολική ανάδειξη του χώρου διασφαλίζοντας ότι δεν είναι ούτε πολύ σκοτεινός αλλά ούτε και υπερβολικά φωτεινός.

Ενεργειακή απόδοση
Η χρήση διαφορετικών στρωμάτων φωτός σημαίνει ότι μπορείς να προσαρμόσεις τον φωτισμό στις ανάγκες σου, εξοικονομώντας και ενέργεια. Μπορείς για παράδειγμα, χωρίς να κάνεις εκπτώσεις στη αισθητική του χώρου, να χρησιμοποιήσεις ορισμένες πηγές φωτός αντί να φωτίσεις ολόκληρο το χώρο.

Πώς να ενσωματώσεις το φωτισμό σε στρώσεις

Ανάλυσε το χώρο
Κατανόησε τις λειτουργίες διαφορετικών περιοχών μέσα στο χώρο. Πού χρειάζεσαι εστιασμένο φωτισμό; Ποια χαρακτηριστικά θέλεις να επισημάνεις με τον φωτισμό έμφασης;

Επίλεξε τα κατάλληλα φωτιστικά
Τα διαφορετικά στρώματα απαιτούν διαφορετικούς τύπους φωτιστικών. Για παράδειγμα, τα κρεμαστά φωτιστικά είναι κατάλληλα για φωτισμό περιβάλλοντος, ενώ τα φωτιστικά κάτω από το ντουλάπι της κουζίνας χρησιμοποιούνται για φωτισμό εργασιών.

Πειραματίσου με τα επίπεδα φωτεινότητας
Δεν χρειάζεται να έχουν όλα τα στρώματα την ίδια φωτεινότητα. Παίξε με διαφορετικά επίπεδα για να βρεις αυτό που είναι άνετο και όμορφο για εσένα.

Δοκίμασε διαφορετικές θερμοκρασίες χρώματος
Οι διαφορετικές θερμοκρασίες χρώματος επηρεάζουν την εμφάνιση του χώρου. Τα πιο ζεστά χρώματα δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα, ενώ τα πιο ψυχρά ενδείκνυνται για συγκέντρωση και εγρήγορση 

Προτίμησε τον έλεγχο
Η ύπαρξη ξεχωριστών χειριστηρίων για διαφορετικά επίπεδα φωτισμού θα προσθέσει ευελιξία στο χώρο σου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ροοστάτες ή με συστήματα έξυπνου φωτισμού όπως smart λάμπες. 

Το layering στο φωτισμό δεν είναι απλώς μια σχεδιαστική μόδα.

Είναι μια πρακτική προσέγγιση για τη χρήση του φωτός με τρόπο που βελτιώνει τη ζωή μας. Αναγνωρίζει ότι το φως έχει διαφορετικούς ρόλους και επιδιώκει να εναρμονίσει αυτούς τους ρόλους με συνεκτικό και ευχάριστο τρόπο.

  
Κατανοώντας τις αρχές του layering και εφαρμόζοντάς τες προσεκτικά, μπορείς να δημιουργήσεις χώρους που συνθέτουν ένα όμορφο σπίτι!

Layering στο φωτισμό | Τι είναι και πώς να το πετύχεις