Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

Δωμάτιο χωρίς παράθυρα | Πώς να το φωτίσεις

Δωμάτιο χωρίς παράθυρα | Πώς να το φωτίσεις

Ο φωτισμός είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Επηρεάζει τη διάθεση, δημιουργεί ατμόσφαιρα και κάνει ένα δωμάτιο να δείχνει περισσότερο “φιλόξενο”.

Τι γίνεται όμως αν σε ένα χώρο δεν υπάρχουν παράθυρα και κατ΄επέκταση φυσικό φως; Μην ανησυχείτε, η ομάδα του anastasiadi.gr είναι εδώ για εσάς! 

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς μπορείτε να φωτίσετε ένα χώρο που δεν έχει παράθυρα μετατρέποντάς τον από μουντό και σκοτεινό, σε ένα ξεχωριστό και εντυπωσιακό σημείο του σπιτιού σας!

Ξεκινήστε με το σχέδιο φωτισμού

Πριν ξεκινήσετε να αγοράζετε φωτιστικά, αφιερώστε λίγο χρόνο για το σχεδιασμό του φωτισμού σας. Το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε το σκοπό του. 

Είναι υπνοδωμάτιο, σαλόνι ή χώρος γραφείου; 

Κάθε δωμάτιο έχει διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα, ένα σαλόνι χρειάζεται ατμοσφαιρικό φωτισμό για χαλάρωση, ενώ ένα γραφείο απαιτεί φωτισμό για εργασία.

Τύπος φωτισμού

Αφού προσδιορίσετε τον σκοπό του δωματίου, ήρθε η ώρα να αποφασίσετε για το είδος του φωτισμού στο οποίο θα χρειαστεί να δώσετε έμφαση. 

Υπάρχουν τρεις τύποι φωτισμού: περιβάλλοντος, εργασίας και έμφασης. 

Ο φωτισμός περιβάλλοντος παρέχει συνολικό φωτισμό, ο φωτισμός εργασιών παρέχει εστιασμένο φως για συγκεκριμένες εργασίες και ο φωτισμός έμφασης τονίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός δωματίου.

Επιλέξτε τους κατάλληλους λαμπτήρες

Η επιλογή των κατάλληλων λαμπτήρων είναι απαραίτητη για να δημιουργήσετε τη σωστή ατμόσφαιρα στο δωμάτιο. 

Η θερμοκρασία χρώματος για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση που αποπνέει ο χώρος. Το ζεστό φως που έχει “κίτρινη” απόχρωση, δημιουργεί μια χαλαρή ατμόσφαιρα, ενώ το ψυχρό φως με “μπλε” απόχρωση, το αντίθετο.

 Είναι επίσης σημαντικό οι λαμπτήρες που θα χρησιμοποιήσετε να έχουν υψηλό CRI (δείκτης απόδοσης χρωμάτων) για να διασφαλίσετε ότι τα χρώματα που παράγονται φαίνονται φυσικά και “ζωντανά”.

Σε ό,τι αφορά τον τύπο, οι λαμπτήρες LED είναι μια εξαιρετική επιλογή για ενεργειακή απόδοση και μακροχρόνια χρήση.

 Διατίθενται σε διάφορες θερμοκρασίες χρώματος και επίπεδα CRI, καθιστώντας εύκολη την εύρεση του τέλειου λαμπτήρα για τις ανάγκες σας!

Χρησιμοποιήστε καθρέφτες

Οι καθρέφτες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος με τον οποίο αντανακλάται φως σε ένα δωμάτιο κάνοντάς το να φαίνεται πιο φωτεινό και ευρύχωρο. Μπορείτε είτε να κρεμάσετε έναν μεγάλο καθρέφτη σε έναν από τους τοίχους, ή να χρησιμοποιήσετε έπιπλα που διαθέτουν καθρέφτη έτσι ώστε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εγκαταστήστε διακόπτες dimmer

Οι διακόπτες dimmer σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε την ένταση της φωτεινότητας, κάτι που είναι χρήσιμο για τη δημιουργία διαφορετικής ατμόσφαιρας στο χώρο ανάλογα με την ώρα της ημέρας (όπως συμβαίνει και με το φυσικό φως), την διάθεση ή την περίσταση.

Χρησιμοποιήστε πιο έντονο φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, και χαμηλώστε τα φώτα το βράδυ για μεγαλύτερη χαλάρωση.

Χρησιμοποιήστε ανοιχτά χρώματα

Τα ανοιχτά χρώματα βοηθούν στο να αναπηδήσει το φως γύρω από το δωμάτιο και να το κάνουν πιο φωτεινό. Χρησιμοποιήστε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις στους τοίχους και επιλέξτε έπιπλα και αξεσουάρ με γυαλιστερές επιφάνειες.

Ο φωτισμός αποτελεί ένα δομικό στοιχείο για κάθε χώρο. Είναι ακόμα πιο σημαντικός όμως σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω συμβουλών, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν καλά φωτισμένο και φιλόξενο χώρο που δείχνει σχεδόν το ίδιο φωτεινός με ένα δωμάτιο που έχει παράθυρα.

Θυμηθείτε πως πρέπει να σκεφτείτε τη λειτουργία του χώρου και τη διάθεση που θέλετε να δημιουργήσετε όταν επιλέγετε φωτιστικά. Μη φοβάστε να πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους έτσι ώστε να βρείτε τον τέλειο συνδυασμό που θα καλύψει τις ανάγκες σας!