Πιάνετε τον εαυτό σας να έχει συχνά πονοκέφαλο και κουρασμένα μάτια μετά από μόλις λίγα λεπτά διαβάσματος;
Σίγουρα αισθάνεστε πως δεν μπορείτε με τίποτα να συγκεντρωθείτε στο αγαπημένα σας βιβλία ή το μάθημα για την αυριανή εξέταση.
Πριν όμως αναζητήσετε αλλού τα αίτια αυτού του προβλήματος, βεβαιωθείτε πρώτα πως ο φωτισμός στο χώρο που βρίσκεστε είναι ο σωστός για διάβασμα και μελέτη.
Ποιος είναι όμως ο ιδανικός φωτισμός για διάβασμα;
Φυσικός φωτισμός
Το φυσικό φως (χρωματική απόδοση 4000K), είναι θεωρητικά το καλύτερο φως για μελέτη και ανάγνωση.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα χρώματα και οι θερμοκρασίες χρώματος που υπάρχουν σε αυτό είναι αρκετά φωτεινά για εστίαση, αλλά όχι τόσο φωτεινά ώστε να σας προκαλούν κούραση και πονοκέφαλο.
Φυσικά, τις περισσότερες φορές μελετάμε σε εσωτερικούς χώρους ή τη νύχτα που δεν υπάρχει φυσικό φως. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να εντοπίσουμε την ιδανική πηγή τεχνητού φωτισμού.
Το καλύτερο φως για μελέτη
Σε περίπτωση λοιπόν που υπάρχει μη επαρκής ή και καθόλου φυσικός φωτισμός στο χώρο που βρίσκεστε, το τεχνητό φως θα κάνει τη διαδικασία του διαβάσματος λιγότερο κουραστική για εσάς.
Ορισμένα από τα πράγματα που θα πρέπει να αναζητήσετε είναι:
Σταθερός φωτισμός
Κατά τη μελέτη, θέλετε ο φωτισμός σας να διατηρεί το χρώμα και τη φωτεινότητά του όλη την ώρα.
Ο σταθερός φωτισμός δεν πρόκειται να παράξει ξαφνικά υπερβολικά φως ώστε να δημιουργεί μια εκνευριστική λάμψη, ούτε να μειώσει το ήδη παραγόμενο.
Με άλλα λόγια, ο σταθερός, μη εναλλασσόμενος φωτισμός είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτίσετε το ιδανικό περιβάλλον για διάβασμα.
Φως από πάνω προς τα κάτω
Ένα φως από πάνω προς τα κάτω είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.
Φωτίζει τον χώρο μελέτης σας από ψηλά, βοηθώντας στην εξάλειψη των σκιών και των ανεπιθύμητων αντανακλάσεων.
Χωρίς αυτά τα σκοτεινά σημεία να παρεμποδίζουν το αγαπημένο σας μυθιστόρημα ή το βιβλίο του μαθήματός σας, είναι πολύ πιο εύκολο να συγκεντρωθείτε.
Πολυεπίπεδος φωτισμός
Είτε εργάζεστε στο γραφείο, είτε στο σαλόνι, ή ακόμα και στο τραπέζι της κουζίνας, ο πολυεπίπεδος φωτισμός μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους και σε εγρήγορση. Ο πολυεπίπεδος φωτισμός για μελέτη περιλαμβάνει φώτα περιβάλλοντος και φώτα εργασίας.
Το φως του περιβάλλοντος θα φωτίσει τη γενική περιοχή. Ένα φωτιστικό οροφής είναι εξαιρετικό παράδειγμα.
Ένα φως εργασίας είναι το φωτιστικό γραφείου που φωτίζει πιο έντονα τον χώρο όπου διαβάζετε ή μελετάτε.
Παραδοσιακοί λαμπτήρες VS LED
Οι περισσότεροι σύγχρονοι λαμπτήρες χρησιμοποιούν τεχνολογία LED η οποία είναι μία πολύ καλύτερη επιλογή σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως ή τους λαμπτήρες φθορισμού.
Οι σύγχρονοι λαμπτήρες LED κερδίζουν σε κάθε τομέα. Εξοικονόμηση χρημάτων, αναλογία τιμής – χρόνου ζωής, αλλά και συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος. Συγκρίνοντας έναν συνηθισμένο λαμπτήρα με έναν λαμπτήρα LED, μπορούμε να παρατηρήσουμε ακόμη και δεκαπλάσια διαφορά σε ορισμένα από τα παραπάνω πεδία!
Τι ισχύει όμως για το διάβασμα;
Πλέον, οι λαμπτήρες LED προσφέρουν πληθώρα επιλογών σε ότι αφορά την ισχύ, τη θερμοκρασία, αλλά και το χρώμα του φωτός που παράγουν, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε το φωτισμό κάθε χώρου στις ανάγκες σας.
Ιδανική θερμοκρασία φωτός για διάβασμα
Με τον όρο “θερμοκρασία φωτός” εννοούμε τους 3 βασικούς χρωματικούς τόνους ανάλογα με το παραγόμενο φως:
- Το ζεστό φως των 2.500 έως 3.000K θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ενώ διαβάζετε και να ξεκουραστείτε καλύτερα μετά από αυτό.
- Το φυσικό φως από 3.500 έως 4.500K είναι η καλύτερη λύση για τα μάτια, καθώς επιτρέπει την άνετη εργασία και μελέτη.
- Το ψυχρό φως των 5.500K – 6.500K προσφέρει εξαιρετικό επίπεδο φωτεινότητας που βελτιώνει τη συνολική προσοχή και νοητική εγρήγορση, ωστόσο μπορεί να κουράσει τα μάτια κατά το διάβασμα.
Χρήσιμα tips για ξεκούραστο διάβασμα
- Το καλύτερο φως ανάγνωσης είναι αυτό που φωτίζει από πάνω προς τα κάτω.
- Αν διαβάζετε τη νύχτα, δεν συνιστάται η χρήση μόνο του φωτιστικού ανάγνωσης καθώς μπορεί να μην είναι αρκετό. Συνιστάται να υπάρχει θερμό φως για το δωμάτιο και ένα άλλο συμπληρωματικό φως (4000K) για ανάγνωση.
- Προτείνουμε να χρησιμοποιείτε λαμπτήρες που επιτρέπουν την αλλαγή φωτεινότητας και έντασης.
- Ένα φωτιστικό με ρυθμιζόμενη κεφαλή και βραχίονα, θα σας επιτρέψει να κατευθύνετε την δέσμη φωτός εκεί που επιθυμείτε.
- Ο δεξιόχειρας πρέπει να δέχεται το φως πάνω από τον αριστερό του ώμο, ενώ ο αριστερόχειρας αντίθετα.
- Κάντε διαλείμματα. Οι οφθαλμίατροι συνιστούν να σηκώνετε το βλέμμα σας από το αντικείμενο μελέτης κάθε 30 με 40 λεπτά, και να κοιτάτε σε ένα συγκεκριμένο σημείο μακριά για περίπου 1-2 λεπτά.
- Αποφύγετε το διάβασμα με μειωμένο φως. Όταν διαβάζετε με χαμηλό φωτισμό οι τα μάτια σας λαμβάνουν μπερδεμένα σήματα. Χαλαρώνουν για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο φως και ταυτόχρονα μεγαλώνουν για να μπορέσουν να συγκεντρωθούν στην εικόνα του βιβλίου που έχουν μπροστά τους, με αποτέλεσμα να προκαλούν την αίσθηση κούρασης και πονοκεφάλου.
- Αποφύγετε το πολύ έντονο φως σε σκοτεινό δωμάτιο, καθώς οι αντιθέσεις σε ό,τι αφορά την ένταση του φωτισμού κουράζουν σημαντικά τα μάτια.
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το διάβασμα ενός βιβλίου μετά από μία κουραστική μέρα.
Ακόμα όμως και αν αναγκάζεστε να διαβάζετε βιβλία και έγγραφα λόγω μελέτης ή εργασίας, είναι απαραίτητο να διαμορφώσετε στο χώρο σας τις σωστές συνθήκες φωτισμού έτσι ώστε να αποφύγετε την κούραση και τον πόνο στα μάτια.
Οι παραπάνω πληροφορίες θα σας “εξοπλίσουν” με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε το διάβασμα μια άνετη διαδικασία!