Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Δευ. - Παρασκευή: 07:30 - 16:00 Σάββατο: 08:00 - 14:30

5 Βασικοί κανόνες φωτισμού εσωτερικών χώρων

Ο φωτισμός αποτελεί το παν για οποιοδήποτε χώρο. Όσο καλά διακοσμημένος, προσεγμένος και καθαρός να είναι, αν υπάρχει σε αυτόν έλλειψη φωτισμού, τοποθέτηση φωτιστικών σε λάθος σημεία ή ακόμα και λάθος επιλογή λαμπτήρων, μπορεί να χαθεί όλη η ομορφιά του.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στους 5 βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά τη διαμόρφωση του φωτισμού, έτσι ώστε να αναδεικνύονται όλες οι πτυχές τους για ένα όμορφο αποτέλεσμα.

1. Διαχωρίστε τις κατηγορίες φωτισμού

Ο πρώτος κανόνας για τη διαμόρφωση του φωτισμού ενός εσωτερικού χώρου, είναι να κατανοήσετε τις 3 βασικές κατηγορίες.

 Εφόσον τις διαχωρίσετε, θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε καλύτερα τη θέση και το “ρόλο” της κάθε μίας.

Γενικός φωτισμός: Αφορά την κύρια πηγή φωτισμού που εξυπηρετεί τις χρηστικές ανάγκες, και επιτυγχάνεται κυρίως με τα φωτιστικά οροφής.

Φωτισμός εργασίας: Όπως δηλώνει και το όνομά του, πρόκειται για το φωτισμό που μας επιτρέπει να κάνουμε μια σειρά από εργασίες, και χαρακτηρίζεται από έντονο, συνήθως συγκεντρωτικό φως που είναι αναγκαίο για δραστηριότητες όπως διάβασμα, μαγείρεμα, βάψιμο κτλπ. Κατάλληλα φωτιστικά γι’ αυτό το σκοπό είναι τα σποτ και τα φωτιστικά γραφείου.

Φωτισμός έμφασης: Ο φωτισμός έμφασης, σας επιτρέπει να τονίσετε και να αναδείξετε συγκεκριμένα μέρη του χώρου όπως έπιπλα, διακοσμητικά ή γωνίες. Επιτυγχάνεται με επιδαπέδια φωτιστικά, σποτ και κρυφό φωτισμό.

2. Επιλέξτε φωτιστικά που συμβαδίζουν με τη διακόσμηση του χώρου

Το παν για την αισθητική οποιουδήποτε χώρου είναι η ομοιομορφία. Ο κανόνας αυτός ισχύει φυσικά και για το φωτισμό.

 Αυτό σημαίνει πως το είδος και το στιλ των φωτιστικών με τα οποία θα “ντύσετε” το χώρο σας θα πρέπει να συμβαδίζει με την αισθητική και τους χρωματισμούς των υπόλοιπων στοιχείων στο χώρο.

3. Επιλέξτε τη σωστή θερμοκρασία

Φυσικά με τον όρο “θερμοκρασία” εδώ, δεν εννοούμε τη θερμοκρασία του χώρου, αλλά τη θερμοκρασία του παραγόμενου φωτός που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο που δρούμε μέσα σε αυτόν.

 Συγκεκριμένα οι πηγές φωτισμού ανάλογα με το χρωματικό τόνο φωτός που παράγουν χωρίζονται σε 3 είδη: “θερμό”, “ουδέτερο”, “ψυχρό”.

Κάθε χρωματικός τόνος, ταιριάζει καλύτερα σε διαφορετικούς χώρους και δραστηριότητες.

Σχετικά με το τι θερμοκρασία πρέπει να επιλέξετε για τον χώρο σας, συμβουλευτείτε το αντίστοιχο άρθρο μας: 

Θερμό ή Ψυχρό φως

4. Συνδυάστε διαφορετικές πηγές φωτισμού

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν θα πρέπει να βασίζεστε μόνο στο φωτιστικό οροφής.

Όπως όταν ένας χώρος δείχνει πιο “γεμάτος” όταν στρώνουμε χαλιά και διαδρόμους, έτσι και στο φωτισμό, όταν συνδυάζονται πολλές διαφορετικές πηγές, εξαλείφονται τα σκοτεινά σημεία, και το αποτέλεσμα είναι πιο άρτιο αισθητικά.

5. Πειραματιστείτε

Ανεξαρτήτως της εφαρμογής των παραπάνω κανόνων, είναι σίγουρο πως ένα όμορφο αποτέλεσμα φωτισμού που ταιριάζει στις ανάγκες και τα μέτρα σας, μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από δοκιμές και πειραματισμό.

Μην διστάζετε λοιπόν να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, καθώς το αποτέλεσμα που θα προκύψει μέσα από τον πειραματισμό αυτόν, μπορεί να σας εκπλήξει ευχάριστα!